Barszcz, pierogi, bigos - polskie menu na brazylijskim stole Przygotowania do świąt w polskich domach idą pełną parą. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Okazuje się, że ten polski przysmak uwielbiają też… Brazylijczycy. "Polskieradio.pl na końcu świata" zagościło w kawiarni "Krakowiak" w Kurytybie. Zobacz więcej na temat: PolskieRadio.pl na końcu świata podróże kuchnia polska Brazylia TYLKO U NAS
Pierwotnie rybą wigilijną był szczupak Przyzwyczailiśmy się do tego, że na świątecznych stołach króluje karp. Ale czy zawsze tak było? O znaczeniu ryb w polskiej kuchni XVII wieku w "Czterech porach roku" mówiły Paulina Szulist-Płuciniczak i Joanna Jaroć z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha kuchnia polska ryby Wigilia
67 opowieści o tym, jak "wódka mości się w żołądku" – Przy degustacji mocnych alkoholi trzeba troszkę połknąć, nie można wypluć, jak w przypadku wina, więc sesje degustacyjne muszą być krótsze – mówili Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską". Zobacz więcej na temat: KULTURA kuchnia polska wódka napoje alkohol KSIĄŻKA Łukasz Modelski kuchnia
Kuchnia świata na świątecznym stole - W Warszawie obok nas żyje wiele narodowości i ma to swoje przełożenie na kuchnię. Chcemy pokazać świąteczne potrawy w wielokulturowym, międzynarodowym ujęciu - mówił Mateusz Kaczyński z bloga "Pańska Skórka", współorganizator Warszawskiego Śledzika Wielokulturowego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia polska STYL ŻYCIA
Dobre przepisy prezentem najlepszym O książkach kulinarnych pod choinkę rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Małgorzatą Mintą, blogerką i dziennikarką. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie literatura Łukasz Modelski KSIĄŻKA
Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy - Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Zobacz więcej na temat: Tadeusz Dołęga-Mostowicz literatura książki kuchnia jedzenie gotowanie Łukasz Modelski
Co jada smakosz na trasie maratonu? - Najlepiej karmią maratończyków w Mediolanie. Co prawda nie było parmezanu, szynki parmeńskiej i proseco, za to organizatorzy serwowali pyszne pomarańcze z Sycylii - opowiada kucharz i biegacz Tomasz Woźniak. Zobacz więcej na temat: Czwórka bieganie zdrowie STYL ŻYCIA Karina Terzoni
Amerykańskie Thanksgiving na polskim stole. ZOBACZ przepis! Co roku w ostatni czwartek listopada Amerykanie spotykają się w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole, by wspólnie celebrować jedno z najważniejszych świąt - Thanksgiving, czyli Święto Dziękczynienia. Oczywiście tego dnia nie może zabraknąć tradycyjnego "roast turkey", czyli pieczonego indyka. Jak go przyrządzić? Oto przepis idealny - prosty, łatwy i przyjemny. Zobacz więcej na temat: kuchnia USA Święto Dziękczynienia przepisy kulinarne
Rodzaje mąk. Pszenna, żytnia czy gryczana - którą wybrać? - Istnieją mąki bezglutenowe, popularne są także mąki gryczane. Jednak poza mąką pszenną wszystkie rodzaje zawierają witaminy i składniki mineralne, głównie magnez. I warto je spożywać – przekonywała… Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie Maciej Oswald zdrowe odżywianie Anna Borkowska STYL ŻYCIA
"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego - Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kuchnia gotowanie Włochy jedzenie Łukasz Modelski KULTURA
Jedzenie jako przejaw patriotyzmu? W książce "Rozmowy przy stole" Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren i Jacek Wasilewski piszą, że jedzenie zawsze było w Polsce wyrazem patriotyzmu. Czy można powiedziec, że jedzenie może być patriotyczne? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie tradycja
Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą - Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia francuska Francja gotowanie
Bogactwo dyniowych smaków na jesień Dynia to popularne, ale wciąż niedoceniane warzywo, które dostać można w wielu różnych odmianach, i które daje mnówstwo możliwości w kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie jesień dynia
Martyna Wolna. Sztuka, która uzależnia jak cukier Obrazy z kostek cukru, instalacje z rozsypanych, kolorowych drażetek, przestrzenne formy z cukierków na wagę - to słodki wymiar sztuki Martyny Wolny. - Moje obrazy można oglądać, dotykać, wąchać i smakować - przekonuje artystka. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA SZTUKA wystawa Beata Kwiatkowska
"To film o restauracji, w której przegląda się Europa" - Najzabawniejsza i najważniejsza część akcji nowego filmu Kaurismäkiego rozgrywa się w podupadającej restauracji, w której krzyżują się losy mieszkańca Helsinek i uchodźcy z Syrii - opowiada dziennikarz filmowy Łukasz Knap. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA kino FILM Finlandia
Michał Żulewski - rekonstruktor smaków - Żyję kuchnią, gotowanie jest dla mnie wszystkim - opowiada szef kuchni Michał Żulewski, który w Toruniu nie tylko przygotowuje dania, ale też rekonstruuje smaki. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA hobby Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Jak produkuje się sery szwajcarskie? Białe, żółte, topione, pleśniowe, słodkie, pikantne, z mleka krowiego, koziego lub owczego - na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Jak przebiega ten proces - to sprawdzała w Szwajcarii Justyna Tylczyńska. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia Justyna Tylczyńska Maciej Oswald
Kulinarna historia przedwojennej Polski Po odzyskaniu niepodległości w Polsce panowała bieda, kryzys dosięgnął wszystkich, oprócz najbogatszych. Trudno było zdobyć jedzenie i wyżywić rodzinę. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska HISTORIA Dwudziestolecie międzywojenne