Polskie Radio
Section05

STYL ŻYCIA

Nieheteronormatywna historia Polski. Trójka patronem otwarcia QueerMuzeum Warszawa

Otwarto QueerMuzeum Warszawa - to piąta tego typu placówka na świecie i trzecia w Europie. Tym samym Polska dołączyła do nielicznej grupy państw, w których istnieje takie  miejsce. Trójka patronuje otwarciu tego wyjątkowego muzeum.
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo osoby LBGTQ+ muzeum queer QueerMuzeum Warszawa homoseksualizm związki partnerskie Józef Niewiarowski Aneta Awtoniuk Trójka Zobacz także

Bocian biały: fakty i mity o ukochanym ptaku Polaków

Czy bocian je żaby? Czy ukochane ptaki Polaków rzeczywiście wracają co roku do swoich gniazd? Jakie korzyści może im dawać życie blisko człowieka? Jak wyglądają ich trasy migracyjne i czy zmieniają się wraz z klimatem? Czym różnią się populacje w różnych zakątkach Europy? Ile jest naszych bocianów w świetle ustaleń 8 Międzynarodowego Spisu Bociana Białego, który odbył się w tym roku? O tym z dr Marcinem Tobółką, przewodniczącym Grupy Badawczej Bociana Białego rozmawia Staszek Łubieński.
Zobacz więcej na temat:  NAUKA ornitologia ptaki bociany Marcin Tobółka stanisław łubieński Trójka Zobacz także

Chemtrailsy i tajemnicze latające obiekty: prawda i fałsz teorii spiskowych

Teorie spiskowe oplatają cały świat i dotyczą wielu spraw, ale przede wszystkim tajnego rządu nad światem, drastycznej depopulacji (czyli ograniczenia liczby ludności) oraz ukrywania wizyt kosmitów na Ziemi. Doniesienia dotyczące chemtrailsów, czyli tak naprawdę smug kondensacyjnych za samolotami, wciąż i od nowa pojawiają się w mediach społecznościowych. Warto więc wiedzieć o czym mówimy i jak one powstają.
Zobacz więcej na temat:  UFO samolot teorie spiskowe Piotr Łodej Trójka Zobacz także samoloty fake news news

Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków

Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Bartek Kieżun gotowanie Chorwacja podróże kuchnia