Polskie Radio
Section05

dieta

Dlaczego wierzymy dietetycznym samozwańczym guru?

"Tak bardzo chciałem być zdrowy, że aż zachorowałem. Uwierzyłem tym wszystkim samozwańczym guru" - to coraz częściej spotykane w sieci wyznanie. Obsesyjne kontrolowanie jakości spożywanego jedzenia, koncentracja na "zdrowych" produktach, godziny na siłowni i ciągłe zmiany trenerów to objawy tego zjawiska. W Czwórce wraz ze specjalistami zastanawiamy się, dlaczego wierzymy dietetycznym guru i jakie to może mieć konsekwencje.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka psychologia kryzys Jakub Jamrozek aktywność fizyczna

Alternatywne źródła białka. Po które z nich warto sięgnąć?

Węglowodany, białka i tłuszcze to trzy makroskładniki, które są nam niezbędne do życia. Jednak białko jest tym składnikiem, który najtrudniej dostarczyć. Jego wzorcem jest białko jaja kurzego, ale alternatywne źródła białka możemy z powodzeniem wprowadzać do naszej diety. Podpowiadamy jak i które najlepiej. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński dieta proteinowa zdrowie Radosław Bogusz Jakub Woźniak mięso białko odżywianie

Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni

Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo żywność białko klimat ochrona środowiska mięso jedzenie Europa Polskie Radio 24 POLSKA