Mięso z probówki już w sklepie. Czy to przyszłość naszego żywienia? Kalifornijska firma rozpoczęła sprzedaż mięsa wyhodowanego w laboratorium w sklepie detalicznym. To nowy sposób produkcji żywności, wielkie zadanie cywilizacyjne, co podkreśla Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie mięso żywność rolnictwo
Salceson najgorszą mięsną potrawą na świecie! – Czuję się urażony – reaguje mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski Według autorów strony Tasteatlas salceson to najgorsza potrawa z mięsa na świecie. Na drugim miejscu przygotowanego przez ten popularny kulinarny portal rankingu uplasowało się słowackie salami, a na trzecim szynka przygotowywana w amerykańskiej Wirginii. Ta wiadomość poruszyła naszych słuchaczy, ale także znakomitego szefa kuchni Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia polska smak wędliny Piotr Firan Radosław Nałęcz kuchnia regionalna Trójka
Dzień Kotleta Schabowego – król polskich stołów z austriackim rodowodem Choć nad Wisłą pojawił się dopiero niecałe dwieście lat temu, dziś uchodzi za jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Doczekał się też własnego święta – Dzień Kotleta Schabowego przypada 7 listopada. Zobacz więcej na temat: kotlet schabowy kuchnia polska kuchnia Trójka Radosław Nałęcz Piotr Firan
Grzegorz Łapanowski gościem 'Gwiazdozbioru" Gwiazdozbiór był przepyszny! To wszystko za sprawą naszej gwiazdy tygodnia, czyli Grzegorza Łapanowskiego, który zdradził nam jak zaczęła się jego przygoda z kucharzeniem i które potrawy z dzieciństwa towarzyszą mu do dzisiaj. To jednak nie wszystko. Zobacz więcej na temat: Gwiazdozbiór w PRD Marta Powałowska radio dla dzieci kulinaria
Kimchi. Fenomen kuchni azjatyckiej ulubioną kiszonką Polaków W ciągu roku przeciętny mieszkaniec Korei Południowej zjada 25 kilogramów kimchi, a do wyboru ma 200 różnych odmian. Astronauta Ko San zabrał kimchi w kosmos, kiszonkę wpisano też na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie STYL ŻYCIA gotowanie Beata Kwiatkowska
Kto odpowiada za nadwagę dzieci? Czy wizyty w sieciach fast food powinny zniknąć z harmonogramu wycieczek przedszkolnych i szkolnych? Takie jest stanowisko Ministerstwa Zdrowia. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie dieta Piotr Firan jedzenie dzieci
Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów? - My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria gotowanie
Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego - Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie hobby Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Poznając kuchnie świata - podróże kierowane smakiem - Gdy podróżuję, coraz częściej do różnych krajów prowadzą mnie ich kulinaria - opowiada w Czwórce Marta Gawrychowska, podróżniczka i autorka bloga "Podróże od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kuchnia STYL ŻYCIA Azja Europa Anna Hardej kuchnie świata
Polska może pochwalić się potrawami z mięsa Mięso zawsze było produktem luksusowym. To dzisiaj spowszedniało. Polska ma w tej kulinarnej dziedzinie wiele do zaoferowania. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia potrawy wieprzowina Sława Bieńczycka
Ogród w słoiku - design stworzony przez naturę - Zamiast adrenalinowych skoków i czekolady polecam grzebanie w ziemi, które podnosi poziom szczęścia - mówi w "Stacji Kultura" Aleksandra Pawelska, organizatorka Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, podczas którego będzie można nauczyć sztuki "terrarium garden", czyli hodowli roślin w szkle. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo design KULTURA rośliny las
W oczekiwaniu na nowalijki - Propozycje dań z nowalijkami to lekka jajecznica, świeży twarożek, chłodnik z różnego rodzaju nabiałem. To prosta kuchnia i taka, za którą wielu z nas tęskni - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie rośliny warzywa kuchnia wegetariańska
"Nie należy robić z talerza bizancjum!" - W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Kamil Jasieński kuchnia polska
Dyskutujemy: czy jedzenie może być patriotyczne? Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia polska patriotyzm Piotr Firan Beata Kwiatkowska kuchnia STYL ŻYCIA Monika Kucia maciej nowicki
"Wzór na smak". Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim Z kucharzem i krytykiem kulinarnym rozmawialiśmy o jego książce, w której zdradza sekrety o łączeniu pozornie niepasujących do siebie smaków. Zobacz więcej na temat: jedzenie smak Łukasz Modelski KULTURA
Jak zrobić dziecku najlepsze śniadanie? - Domowe śniadanie wymaga zaangażowania, ale jest to inwestycja w nasze zdrowie i relacje - podkreśla kucharz, Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie NAUKA szkoła zdrowie żywność
Food Revolution Day. Kulinarne ruszenie Polaków - Food Revolution Day to akcja, która pokazuje, że działania na rzecz promocji zdrowego żywienia może zrobić każdy z nas we własnym domu - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski i dodaje, że wystarczy zacząć... gotować. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka gotowanie kuchnia zdrowie
Zdrowe, wspólne gotowanie - w ten dzień! Naszymi gośćmi będą Katarzyna Pieczyńska, Janek Paszkowski i Grzegorz Łapanowski - założyciel fundacji Szkoła na widelcu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia zdrowie