"Tradycje kulinarne Polski". Rodzima kuchnia w historycznym ujęciu Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka nagradzanych publikacji kulinarnych, w swojej najnowszej książce przybliża rodzimą tradycję kuchni. Zobacz więcej na temat: gastronomia książki kulinaria
"Tradycje kulinarne Danii" - duńska kuchnia widziana przez pryzmat historii i kultury Najnowsza książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to kolejna już kulinarna podróż po krajach skandynawskich. Zobacz więcej na temat: gastronomia Dania
Kulinarna wyprawa do Danii. Słodkości, kanapki i inne pyszności Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Dania kulinaria kanapki słodkości tradycja
Smaki Jerozolimy. Kulinarne inspiracje z centrum religijnego świata Jerozolima fascynowała Bartka Kieżuna od lat. Postanowił pojechać tam, by się ponudzić, a dzięki temu trafić w miejsca niezwykłe, mniej znane, pociągające i smaczne. Przez miesiąc poznawał smaki centrum religijnego świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe gotowanie jedzenie podróże Podróże z Czwórką Izrael Jerozolima Bliski Wschód
Wszystko o plackach ziemniaczanych. Jak je przygotować? Śmietana, jogurt, cukier, dżem, majonez? Z czy najchętniej jemy placki ziemniaczane? To sprawdziliśmy w "Jedynce Dzieciom" przy okazji przypadającego na 13 listopada Międzynarodowego Dnia Placków Ziemniaczanych. Ponadto w audycji opowiedzieliśmy, jak przyrządzić tę potrawę. Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska gotowanie placki ziemniaczane
Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania - Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie Korea Południowa gotowanie Mateusz Kulik
O aromatach oraz smakach i ich łączeniu Jaką część wrażeń smakowo-zapachowych stanowią dane węchowe? O aromatach w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział ekspert w tej dziedzinie - Robert Wieprzkowicz-Rzewuski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka smak
Festiwal Stacja Bieszczady. Celebracja stanu wolnego ducha Choć Bieszczady nie są już dalekie i dzikie, to wciąż pozostają wyzwaniem. Wie o tym Natalia Bułyk - organizatorka festiwalu Stacja Bieszczady. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Podróże z Czwórką Bieszczady Korea Południowa
Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie studenci dieta Marta Hoppe
Dzień Kotleta Schabowego – król polskich stołów z austriackim rodowodem Choć nad Wisłą pojawił się dopiero niecałe dwieście lat temu, dziś uchodzi za jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Doczekał się też własnego święta – Dzień Kotleta Schabowego przypada 7 listopada. Zobacz więcej na temat: kotlet schabowy kuchnia polska Trójka Radosław Nałęcz Piotr Firan Grzegorz Łapanowski
Tajemnice polskiej kuchni okiem Tomasza Strzelczyka W swoich trzech książkach Tomasz Strzelczyk zamknął tajemnice polskiej kuchni. - Pomysł przy trzeciej książce przyświecał mi ten sam: ma być smacznie i domowo - podkreśla autor w rozmowie z Kamilem Jasieńskim. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska kuchnia regionalna
Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy! Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów". Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska bigos jedzenie Anna Popek
Kuchnia lwowska - kulinarna podróż po Galicji Zapraszamy na rozmowę o książce "Kuchnia lwowska. Kulinarna podróż przez Galicję" z jej autorką - Marianną Dushar. Zobacz więcej na temat: Lwów kulinaria Galicja Łukasz Modelski KULTURA Dwójka
Koreański przysmak okazał się zabójczy. Zjadł "żywą ośmiornicę", po chwili nie żył Degustacja koreańskiego przysmaku sannakji - posolonych macek małej ośmiornicy wijącej się po talerzu - zakończyła się zgonem 82-latka – podaje koreański portal The Korean Herald. Zdarzenie miało miejsce w Kwandżu na południu kraju. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Azja Korea Południowa śmierć
Stara Trta - najstarsza winorośl na świecie Maribor znajduje się w regionie Podravje w Słowenii. To własnie w tym mieście rośnie najstarsza winorośl na świecie – Stara Trta. Zobacz więcej na temat: Winnica Słowenia Łukasz Modelski Dwójka kulinaria
Jak idealnie łączyć smaki w kuchni? Ekspert podpowiada Niektórzy są zwolennikami tradycyjnych połączeń smakowych, inny - lubią eksperymentować w kuchni. Jak łączyć smaki, co pasuje do czego, i dlaczego takie a nie inne połączenie jest najlepsze? Zobacz więcej na temat: diety zdrowie i dieta napoje słodzone smak cukier Agnieszka Kunikowska gotowanie
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Co znaczyło "obracać w perzynę", a co znaczy dziś? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czy "obracać w perzynę" kiedyś znaczyło coś innego. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja
Wiele hałasu o humus. Przepisy Samar Khanafe Kuchnia Bliskiego Wschodu jest obfita, różnorodna, wielopokoleniowa i karmi domowników przede wszystkim warzywami. Jej smaki opisuje Samar Khanafe. W książce "Dukkah, kumin i włoszczyzna. Wegetariańska kuchnia bliskowschodnia" znajdziemy 133 przypisy na orientalne dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria gotowanie Bliski Wschód Mateusz Kulik