"Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". Rozmowa z Łukaszem Modelskim Niektóre potrawy powstały na skutek przypadku, zbiegu okoliczności albo były odpowiedzią na jakąś potrzebę. O tym traktuje książka Łukasza Modelskiego "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". Zobacz więcej na temat: Krzysztof Grzybowski Polskie Radio 24
Chłodnik litewski uznany za najlepszą zimną zupę na świecie Chłodnik litewski uznany został za najlepszą zimną zupę na świecie. Danie, które jest niezwykle popularne na Litwie oraz w Polsce, zwyciężyło w rankingu interaktywnego przewodnika po tradycyjnej kuchni "Taste Atlas". Zobacz więcej na temat: Litwa kuchnia polska chłodnik
NASZ WYWIAD Wielkanocne tradycje kulinarne. Makłowicz: musi być syto - Wielkanoc jest najbardziej radosnym świętem chrześcijańskim, a to oznacza biesiadę - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i youtuber. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo tradycja Robert Makłowicz jedzenie Wielkanoc żywność POLSKA zwyczaje chrześcijaństwo
Polska tradycja. Regionalne specjały na wielkanocnych stołach Wielkanocna kuchnia nie może obyć się bez jajek w przeróżnych formach. Na świąteczny stół w różnych częściach Polski trafiają jednak często także unikatowe, regionalne specjały. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc tradycja
Święta Wielkiej Nocy w polskiej tradycji i kulturze kulinarnej Wielkanoc kończy okres Wielkiego Postu. To długo wyczekiwany czas rodzinnego ciepła i miłości. Święta Wielkanocne obfitują w tradycje oraz zwyczaje ludowe i choć część z nich niestety zanikła, to wiele nadal jest kultywowanych. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Kościół katolicki Polonia Wileńszczyzna tradycja
Hayao Miyazaki i rola jedzenia w jego animacjach Jak pokarm i określony sposób jego przetwarzania może uczłowieczać spożywającego lub wykluczać ze wspólnoty i pozbawiać atrybutów przypisywanych gatunkowi ludzkiemu? M.in. nad tym zastanawialiśmy się w tym wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Japonia Hayao Miyazaki Dwójka
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie kuchnia włoska Piotr Firan
Kuchnia słowacka i jej tożsamość Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Słowacja Dwójka kuchnia
Dzień św. Patryka i shepherd's pie - jak przyrządzić przysmak Irlandczyków? 17 marca obchodzony jest Dzień św. Patryka. To nie tylko święto narodowe Irlandii, ale także jedno z najpopularniejszych świąt na świecie. W Czwórce podpowiadamy, jak przyrządzić shepherd's pie - słynną zapiekankę pasterską. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik Irlandia św. Patryk
Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja jedzenie mięso klimat ekologia
Podróże ze smakiem. Kulinarne podróże po Polsce. Liczy się to co naj! - W swojej działalności obrałem sobie cel, że Podróże ze smakiem będą kanałem z pozytywnym kontentem - przyznaje Adrian Nijak. - W sieci wiele filmików, rolek może się rozejść bardzo głośno. Ja nie chcę nikomu zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie kuchnia media społecznościowe
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Dwójka gotowanie
Gdzie sprzedają pączkodogi i jak gotują włoskie babcie? W nowy tydzień wejdziemy od kuchni. W audycji sprawdzimy, gdzie w Polsce zjemy japońskiego burgera czy pączkodoga i spotkamy się z Matteo Brunetti. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby gotowanie
"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów" Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona"… Zobacz więcej na temat: Warszawa HISTORIA kuchnia polska
"Kaprysy i zygzaki" Théophile'a Gautiera. XIX-wieczne felietony podróżnicze Ukazywały się w latach 1836-1851 na łamach wysokonakładowej prasy, potem autor wydał je w postaci książkowej. Teksty podróżnicze, opisujące wyprawy do Belgii i Holandii, fantazje na temat hinduskiej religii, sztuki i indyjskiego rzemiosła, utopijna wizja Paryża przyszłości. Zobacz więcej na temat: podróże książki literatura Dwójka Łukasz Modelski
Sushi master z dala od Japonii. Polskie i europejskie restauracje sushi Jak zostaje się w Polsce sushi masterem? Co należy do kanonu w tego rodzaju kuchni? Jakie miejsce zajmuje tu tradycja? Skąd brać odpowiedniej jakości ryby? Odpowiedzi na te pytania szukaliśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia japońska sushi ryby Dwójka
Japońskie afrodyzjaki na walentynki: sushi, ostrygi i lody mochi Japońska kuchnia to nie tylko sztuka kulinarna, ale też sztuka miłości. - Wystarczy spojrzeć na sushi. To drobne i sensualne formy, które rozpalają zmysły i można się nimi nawzajem karmić - mówi szef kuchni Bartek Leszczyński. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie przepisy kulinarne Walentynki Japonia Weronika Puszkar sushi
Gdzie szusują i co jedzą na stokach Polacy? Polskie kurorty narciarskie są popularne z racji bliskości i łatwej dostępności, jednak włoskie miejscowości cieszą się nie mniejszym powodzeniem wśród naszych rodaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zima