Polskie szlaki kulinarne. Których dań warto spróbować podczas majówki? Szlaki kulinarne to jedna z propozycji dla osób poszukujących niebanalnej formy spędzenia czasu podczas majówki. Śląskie Smaki, Dolina Karpia, Mazowiecka Micha Szlachecka, czy Smaki Podhala to tylko kilka z całego szeregu możliwości. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Polska Organizacja Turystyczna majówka Śląsk podkarpackie opolskie
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka gotowanie jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Jedzenie w wydaniu historycznym. Jak powstały najpopularniejsze potrawy? Z wykształcenia jest historykiem sztuki i kultury średniowiecza. Z zawodu natomiast jest redaktorem; tworzy reportaże historyczne i wywiady oraz książki dotyczące kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi również audycję o związkach jedzenia z literaturą. Teraz z kolei Łukasz Modelski, bo o nim mowa, wydał książkę "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". A w "Zagadkowej niedzieli" opowiedział, jak powstały popularne potrawy. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Stoparczyk Łukasz Modelski gotowanie pizza kanapki
Smaczny las. Zbieraj bezpieczne zioła - te, które znasz Piotr Ciemny od lat zafascynowany jest skarbami lasu i ich kulinarnym wykorzystaniem - broni dobrego imienia chwastów, podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni, żeby zyskała nowy smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zioła las chwasty kuchnia jedzenie
"Twoja lista przebojów". Czego słucha Pascal Brodnicki? Gościem "Twojej listy przebojów" był Pascal Brodnicki - francusko-polski kucharz, osobowość telewizyjna, autor książek o tematyce kucharskiej. W audycji zaprezentował nie tylko swoje muzyczne wybory, ale opowiedział również o roli muzyki w kuchni. Zobacz więcej na temat: Robert Kamyk muzyka rozrywkowa Pascal Brodnicki kuchnia MUZYKA
"Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". Rozmowa z Łukaszem Modelskim Niektóre potrawy powstały na skutek przypadku, zbiegu okoliczności albo były odpowiedzią na jakąś potrzebę. O tym traktuje książka Łukasza Modelskiego "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". Zobacz więcej na temat: Krzysztof Grzybowski Polskie Radio 24
Chłodnik litewski uznany za najlepszą zimną zupę na świecie Chłodnik litewski uznany został za najlepszą zimną zupę na świecie. Danie, które jest niezwykle popularne na Litwie oraz w Polsce, zwyciężyło w rankingu interaktywnego przewodnika po tradycyjnej kuchni "Taste Atlas". Zobacz więcej na temat: Litwa kuchnia polska chłodnik
NASZ WYWIAD Wielkanocne tradycje kulinarne. Makłowicz: musi być syto - Wielkanoc jest najbardziej radosnym świętem chrześcijańskim, a to oznacza biesiadę - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i youtuber. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo tradycja Robert Makłowicz jedzenie Wielkanoc żywność POLSKA zwyczaje chrześcijaństwo
Polska tradycja. Regionalne specjały na wielkanocnych stołach Wielkanocna kuchnia nie może obyć się bez jajek w przeróżnych formach. Na świąteczny stół w różnych częściach Polski trafiają jednak często także unikatowe, regionalne specjały. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc tradycja
Święta Wielkiej Nocy w polskiej tradycji i kulturze kulinarnej Wielkanoc kończy okres Wielkiego Postu. To długo wyczekiwany czas rodzinnego ciepła i miłości. Święta Wielkanocne obfitują w tradycje oraz zwyczaje ludowe i choć część z nich niestety zanikła, to wiele nadal jest kultywowanych. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Kościół katolicki Polonia Wileńszczyzna tradycja
Hayao Miyazaki i rola jedzenia w jego animacjach Jak pokarm i określony sposób jego przetwarzania może uczłowieczać spożywającego lub wykluczać ze wspólnoty i pozbawiać atrybutów przypisywanych gatunkowi ludzkiemu? M.in. nad tym zastanawialiśmy się w tym wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Japonia Hayao Miyazaki Dwójka
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie kuchnia włoska Piotr Firan
Kuchnia słowacka i jej tożsamość Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Słowacja Dwójka kuchnia
Dzień św. Patryka i shepherd's pie - jak przyrządzić przysmak Irlandczyków? 17 marca obchodzony jest Dzień św. Patryka. To nie tylko święto narodowe Irlandii, ale także jedno z najpopularniejszych świąt na świecie. W Czwórce podpowiadamy, jak przyrządzić shepherd's pie - słynną zapiekankę pasterską. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik Irlandia św. Patryk
Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja jedzenie mięso klimat ekologia
Podróże ze smakiem. Kulinarne podróże po Polsce. Liczy się to co naj! - W swojej działalności obrałem sobie cel, że Podróże ze smakiem będą kanałem z pozytywnym kontentem - przyznaje Adrian Nijak. - W sieci wiele filmików, rolek może się rozejść bardzo głośno. Ja nie chcę nikomu zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie kuchnia media społecznościowe
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Dwójka gotowanie
Gdzie sprzedają pączkodogi i jak gotują włoskie babcie? W nowy tydzień wejdziemy od kuchni. W audycji sprawdzimy, gdzie w Polsce zjemy japońskiego burgera czy pączkodoga i spotkamy się z Matteo Brunetti. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby gotowanie