"Lato z Radiem" sprawdza właściwości fasoli wrzawskiej "Lato z Radiem" odwiedziło dziś Wrzawy, leżące na styku województw świętokrzyskiego i podkarpackiego, w widłach Wisły i rzeki San. Panujący tu mikroklimat i wysokiej jakości gleby pozwalają na uprawę fasoli. Fasola wrzawska to produkt wyjątkowy, zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem 2023 fasola wrzawska Maciej Walecki
Wyrusz na szlak historycznych smaków. Wielosmakowa stolica - Fajnie jest rozejrzeć się, co się dzieje w Warszawie, bo dzieje się wiele. Bez opuszczania miasta możemy smakami zwiedzić świat - mówi Agnieszka Kuś, autorka bloga "Patrzę i jem". - Czasem warto też wrócić do przepisów sprzed 100 lat i sprawdzić, jak jedli nasi przodkowie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik jedzenie Warszawa
Gastronomiczne podróże i odkrywanie Krakowa - sobotnie popołudnie w Czwórce Gościem audycji będzie Agnieszka Kuś, z którą wyruszymy w gastronomiczną podróż. Przeniesiemy się także do Krakowa i sprawdzimy, jakie atrakcje kryje to miasto poza utartymi szlakami. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Kraków
Fotografia kulinarna. Jak stylizuje się jedzenie? Czy robienia "dobrych zdjęć jedzenia" można się nauczyć? - Wszystko można dobrze sfotografować - przekonuje blogerka i fotografka kulinarna Agnieszka Łyjak. Wystarczą nawet niewielkie umiejętności, zdolność do kombinowania i wyobraźnia, która w sztuce jest najlepszym doradcą. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA fotografia hobby Marta Hoppe
Czym smakuje Podlasie? Mgłą, historią i cepelinami Wcale nie trzeba wyjeżdżać za granicę, by doświadczyć niesamowitych wrażeń. - Podlasie ma wiele do zaoferowania - od zabytków, przez przyrodę, aż do kuchni - przekonuje w Czwórce Anna Kraśnicka, autorka bloga o Podlasiu. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże jedzenie Podlasie Mateusz Kulik turystyka rower Podróże z Czwórką
Ramen - coś więcej niż "polish rosół" z makaronem - To danie kuchni japońskiej, które jednak niezwykle szybko podbiło europejskie stoły. Tu najważniejszy jest specjalnie przygotowany makaron - mówiła gość Barbara Welento, współwłaścicielka jednej ze stołecznych restauracji, w której od lat serwuje się ramen. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Japonia przepisy kulinarne gotowanie
Wakacje na polskiej wsi. Dokąd warto się wybrać? - Polska wieś ma wiele twarzy i jest szalenie różnorodna. Może być miejscem wyciszenia albo dużej aktywności, degustacji lokalnych potraw lub poznawania mniejszości etnicznych - przekonują Beata i Paweł Pomykalscy, autorzy książki "Wioski i sielskie zakątki. Polska z pomysłem". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby podróże wieś Marta Hoppe
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia jedzenie hobby Marta Hoppe
Kreator smaku - jak powstają najlepsze przepisy kulinarne? Szef kuchni jest artystą, powinien być też dobrym rzemieślnikiem, a czasami nawet żołnierzem. Tym razem sprawdzimy gdzie, kto i jak wymyśla najlepsze kulinarne przepisy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby podróże
Coocharz w sieci. Proste przepisy na smaczne dania - W sieci nie brakuje kulinarnych treści i kanałów tworzonych przez kucharzy amatorów. Ja staram się trafiać do ludzi, którzy cenią sobie proste przepisy - opowiada Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie hobby przepisy kulinarne Jeremi Angowski
Japońska kuchnia i język polski - tak warto zacząć wtorek W audycji sprawdzimy, jak smakuje domowa kuchnia japońska i powiemy, czy rzeczywiście marchewka należy do włoszczyzny. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby zabawa literatura
Krakowska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin Jedna z krakowskich restauracji, jako pierwsza w Polsce, otrzymała dwie gwiazdki Michelin - to najwyższe, najbardziej prestiżowe wyróżnienie w zakresie gastronomii. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Raczyńska owoce Piotr Firan kuchnia restauracja wyróżniony Karol Gnat
Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia gotowanie
Piotr Ciemny o dzikich ziołach: to nie snobizm, tylko powrót do korzeni - Zamiast na zakupy do sklepu, idź do lasu. Nie tylko wzbogacisz swoją dietę, ale też uwolnisz głowę - namawia Piotr Ciemny, bloger i autor książek "Dzikie zioła sezonowo" oraz "Chwasty od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta rośliny gotowanie Adam Smolarek
Z pół i łąk. Jak włączyć dzikie rośliny do diety? Dzikie zioła i rośliny kojarzą nam się głównie z ziołolecznictwem. Jednak coraz odważniej wprowadzamy je do kuchni. W audycji m.in. podpowiemy jak to zrobić. Zobacz więcej na temat: Czwórka zioła Sudety
Jak gotować "łatwe rzeczy"? Agata Głowacka: w kuchni liczy się freestyle - Nie lubię gotować według przepisów, skrupulatnie odważać, mierzyć i porcjować. W kuchni cenię "radosny freestyle". Podstawową zasadą jest to, by było smacznie, bo gotuje się po to, by się najeść. Ważne są składniki dobrej jakości - mówiła kulinarna instagramerka Agata Głowacka. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek gotowanie hobby
Poniedziałek zaczniemy rowerowo i kulinarnie Naszym gościem będzie Agata Głowacka, która podpowie jak gotować "łatwe rzeczy". Zajmiemy się też projektem młodych konstruktorów z Poznania, który ma szansę poprawić rowerową pracę kurierów. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Alternatywne źródła białka. Owady i mięso z probówki - Owady występują w kuchniach świata od dziesiątków lat - mówi Dominika Sikora, doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. - W Azji, Afryce czy w Ameryce Łacińskiej jedzenie owadów nie jest niczym nowym. Często są to specjały, które są bardzo wyszukane. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Krettek Szymon Majchrzak ekologia zdrowie