Polskie Radio
Section05
dieta

Wieczerza wigilijna. Dobry czas na kulinarne eksperymenty?

– Uważam, że w Wigilię i w świąteczny czas warto wracać do tradycyjnych smaków, ale kultura i tradycja też są zjawiskiem dynamicznym. Jeśli na dwanaście dań osiemdziesiąt procent to będą tradycyjne rzeczy: barszcz, uszka pierogi, śledzik, karp koniecznie, to jest przestrzeń na to, żeby wprowadzić coś nowego, co się będzie jednak mieścić w tym kontekście – mówił w "Porze na Trójkę", Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej.
Zobacz więcej na temat:  Piotr Firan Radosław Nałęcz Wigilia Święta Bożego Narodzenia jedzenie dieta tradycja

5. Kongres "Zdrowie Polaków". Nasze zdrowie zależy od wielu czynników

Piąta edycja Kongresu "Zdrowie Polaków" odbyła się pod hasłem "One Health - Jedno Zdrowie". Wydarzenie koncentrowało się na integralnym podejściu do zdrowia, które uwzględnia wpływ środowiska naturalnego, zwierząt i człowieka na ogólną równowagę zdrowotną. - Jeżeli nie zmienimy swoich nawyków żywieniowych, jeśli nie zwrócimy uwagi na to, czym oddychamy, jak oddziałujemy, komunikujemy się z otoczeniem, z przyrodą, to nie będzie tego zdrowia - powiedział prof. Henryk Skarżyński.
Zobacz więcej na temat:  zdrowie dieta środowisko prof. Henryk Skarżyński

Otyłość i nadwaga - jak z nimi zawalczyć?

Ze zbyt dużą masą ciała boryka się już 57 procent Polaków, wynika z danych GUS z 2019 roku. Ten wskaźnik niestety rośnie, dlatego nie warto zwlekać i odkładać walki z otyłością i nadwagą na później. Warto skorzystać z bezpłatnych wizyt online u dietetyka, psychodietetyka czy fizjoterapeuty w Centrum Dietetycznym Online. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga jedzenie zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek zdrowie i dieta talerz zdrowego żywienia

Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować

Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie kuchnia studenci dieta Marta Hoppe