Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Bartek Kieżun Chorwacja STYL ŻYCIA podróże kuchnia
Obiady czwartkowe w "Popołudniówie". W stylu chorwackim i kaszubskim To będzie prawdziwa czwartkowa, Czwórkowa uczta. Nasze studio odwiedzą Bartek Kieżun i Ewa Szczęsna, czyli włoska mama. Zabiorą nas w swój kuchenny świat. Z Bartkiem poznamy smaki Chorwacji, z Ewą przysmaki Kaszub. Zobacz więcej na temat: kuchnia Czwórka
Książka kucharska "Smaki świata" Zuzy Lisowskiej - Gotowanie to moja pasja, którą zaszczepiły we mnie mama i babcia - mówi Zuza Lisowska, miłośniczka podróży i mistrzyni kuchni. W przeszłości brała udział w programie MasterChef, a teraz przedstawia swoją pierwszą książkę kucharską, która zabierze czytelników w kulinarną podróż dookoła świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kulinaria restauracja Michał Witak Numer Raz Zuza Lisowska podróże
To prawdziwy grzyb-zabójca. 90 proc. śmiertelnych zatruć Muchomor zielonawy, zwany również sromotnikowym, jest najbardziej trującym grzybem w Europie. Odpowiada za 9 na 10 śmiertelnych przypadków zatrucia grzybami. Wszystko przez niezwykle silne toksyny. Zobacz więcej na temat: POLSKA przyroda grzyby zatrucie przeszczepy
Jak zostać królem życia? Trzeba mieć swoje pasje. Arturowi Zuchniakowi ich nie brakuje! Artur Zuchniak tworzy profil dla ludzi, którzy tak jak on lubią dobrze jeść. Swoją kulinarną pasję łączy z miłością do mody. Poznajcie "Króla Jedzenia" znanego też jako "Modny Arczi". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński influencerzy blog media społecznościowe moda STYL ŻYCIA
Dania instant. Co oznaczają dla naszego organizmu? W audycji "Tylko szczerze" wraz z dietetyk Ewą Bieniak rozmawialiśmy o daniach gotowych (instant). Co oznaczają dla naszego organizmu? Zobacz więcej na temat: dieta Krzysztof Grzybowski
Karolina Smyk, autorka bloga "Smyk w kuchni": najgorsze, co można sobie zrobić, to jedzenie byle jak Trzymać się sztywno przepisu na wypieki czy eksperymentować ze składnikami? Czy własne pieczywo może być zdrowsze i smaczniejsze od tego, które możemy kupić w sklepie? O tym mówiła w studiu Czwórki Karolina Smyk, autorka kulinarnego bloga "Smyk w kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka Numer Raz Michał Witak pieczenie chleba chleb chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy kulinaria
Kiedy robot zrobi nam obiad? Sztuczna inteligencja w kuchni Sztuczna inteligencja to gorący temat. Wdziera się w każdą dziedzinę naszego życia, wchodzi też do naszych kuchni, podaje nam dania. A kiedy AI ugotuje nam obiad? Na to pytanie odpowiedzi szukali Piotr Firan i jego goście - Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, i Adam Grzanka, bloger. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan jedzenie sztuczna inteligencja kuchnia nowe technologie czatbot
Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria podróże Jakub Jamrozek Czwórka Zuza Lisowska jedzenie arbuz
Bogdan Gałązka: moim marzeniem było zostać kucharzem - Już dwa lata chodziłem do szkoły kulinarnej i kiedyś Kurt Scheller mówi do mnie: "Bogdan, czy ty nie chcesz być kucharzem?" - opowiada w Programie 1 Polskiego Radia Bogdan Gałązka, jeden z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju. Czy właśnie wtedy rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią i smakami? Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak jedzenie kuchnia Bogdan Gałązka
Przez żołądek do serca, czyli film "Bulion i inne namiętności" W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z kulturoznawcą i miłośnikiem gotowania Jakubem Gutkiem, z którym rozmawialiśmy o najnowszym filmie Anh Hung Trana "Bulion i inne namiętności". Zobacz więcej na temat: kuchnia Jakub Gutek
Chwasty na talerzu. Które z nich będą najlepsze do spożycia? Otaczają nas latem, ale nie wiemy o tym, że mogą wylądować na naszym talerzu - chwasty. Mogą być one skarbnicą zdrowych roślin, z których można skomponować pyszny posiłek lub koktajl. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Urszula Kaczyńska Rafał Sławoń zioła chwasty kuchnia
Wspólne gotowanie – budowanie więzi i pewności siebie Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce przygotowywania posiłków. To przestrzeń, w której kształtują się relacje rodzinne, buduje się pewność siebie, a także rodzą się wspomnienia, które pozostają z nami na całe życie. Wspólne gotowanie, zwłaszcza z dziećmi, ma ogromne znaczenie – pozwala na odkrywanie nowych umiejętności, tworzenie więzi i wzmacnianie poczucia własnej wartości. O tym kiedy warto rozpocząć z dzieckiem kulinarną przygodę w rozmowie z Katią Roman ze szkoły gotowania dla dzieci, gościni "Strefy rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom. Zobacz więcej na temat: kulinaria rodzicielstwo wychowanie czas wolny radio dla rodziców DAB+ Podcast Strefa rodzica
Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Azja kulinaria kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria jedzenie kuchnia II wojna światowa 1944 zupy zapasy okupacja niemiecka
Dieta sportowców. Co jeść, żeby zwyciężać? Czy mięso jest niezbędne sportowcom i co jedzą piłkarze po meczu? Czy zwycięstwo zależy od diety? Z czego składało się menu starożytnych gladiatorów? O tym rozmawialiśmy w "Męskim gotowaniu". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta aktywność fizyczna STYL ŻYCIA wegetarianizm zdrowie Jeremi Angowski
Kacper Salzman w Męskim gotowaniu. "Barbecue to nie grillowanie" Kacper Salzman to grillmaster, który w małym palcu ma najbardziej wyrafinowane metody przygotowywania pysznych mięsiw. W Czwórce opowiada o barbecue i zdradza, czym różni się ono od grillowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka grill jedzenie Kamil Jasieński
Chleb. To z niego powstała sztuka kulinarna Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Monika Walecka opowiedziała nam, gdzie szukała inspiracji do tworzenia pieczywa. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria chleb