Polskie Radio
Section05

gotowanie

Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków

Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Bartek Kieżun Chorwacja STYL ŻYCIA podróże kuchnia

Karolina Smyk, autorka bloga "Smyk w kuchni": najgorsze, co można sobie zrobić, to jedzenie byle jak

Trzymać się sztywno przepisu na wypieki czy eksperymentować ze składnikami? Czy własne pieczywo może być zdrowsze i smaczniejsze od tego, które możemy kupić w sklepie? O tym mówiła w studiu Czwórki Karolina Smyk, autorka kulinarnego bloga "Smyk w kuchni". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Numer Raz Michał Witak pieczenie chleba chleb chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy kulinaria

Wspólne gotowanie – budowanie więzi i pewności siebie

Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce przygotowywania posiłków. To przestrzeń, w której kształtują się relacje rodzinne, buduje się pewność siebie, a także rodzą się wspomnienia, które pozostają z nami na całe życie. Wspólne gotowanie, zwłaszcza z dziećmi, ma ogromne znaczenie – pozwala na odkrywanie nowych umiejętności, tworzenie więzi i wzmacnianie poczucia własnej wartości. O tym kiedy warto rozpocząć z dzieckiem kulinarną przygodę w rozmowie z Katią Roman ze szkoły gotowania dla dzieci, gościni "Strefy rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom.
Zobacz więcej na temat:  kulinaria rodzicielstwo wychowanie czas wolny radio dla rodziców DAB+ Podcast Strefa rodzica

Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji

- Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Azja kulinaria kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska

Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego

Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust.
Zobacz więcej na temat:  Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria jedzenie kuchnia II wojna światowa 1944 zupy zapasy okupacja niemiecka