Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia jedzenie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe
Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo? - Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. Zobacz więcej na temat: Czwórka żurek Mateusz Kulik kuchnia polska jedzenie Wielkanoc STYL ŻYCIA
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia włoska Piotr Firan
Matteo Brunetti i kuchnia w polsko-włoskim domu - Kiedyś mówiłem, że jestem bardziej Włochem niż Polakiem. Dziś mówię, że czuję się w 100 procentach Włochem i w 100 procentach Polakiem - przyznaje Matteo Brunetti, finalista 6. odsłony Masterchefa, który 6 lat temu na stałe związał się z Polską, a w mediach społecznościowych dzieli się wybornymi przepisami na włoskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska Włochy Matteo Brunetti kuchnia
Dzień św. Patryka i shepherd's pie - jak przyrządzić przysmak Irlandczyków? 17 marca obchodzony jest Dzień św. Patryka. To nie tylko święto narodowe Irlandii, ale także jedno z najpopularniejszych świąt na świecie. W Czwórce podpowiadamy, jak przyrządzić shepherd's pie - słynną zapiekankę pasterską. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik Irlandia św. Patryk
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria jedzenie Dwójka
Gdzie sprzedają pączkodogi i jak gotują włoskie babcie? W nowy tydzień wejdziemy od kuchni. W audycji sprawdzimy, gdzie w Polsce zjemy japońskiego burgera czy pączkodoga i spotkamy się z Matteo Brunetti. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Witold Szabłowski: "Rosja od kuchni". Jak władza karmi propagandą Służyć propagandzie i funkcjonować jako fake news może nawet jedzenie. W "Rosji od kuchni" Witold Szabłowski opisuje 100 lat kulinarnej historii naszego wschodniego sąsiada. Kuchnia staje się dla niego pretekstem do opowieści o tym, jak Moskwa podbija różne kraje, używając do tego jedzenia, kucharzy, przepisów. - To nie jest książka prorosyjska - zastrzega autor. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia Rosja Władimir Putin Witold Szabłowski dyktatura reżim HISTORIA historia ZSRR kuchnia rosyjska
Pieczarka - polski hit eksportowy i skarb w kuchni Polska jest największym europejskim producentem pieczarek na świecie. To bardzo smaczny produkt, o dużych wartościach odżywczych. Przydaje się w całej masie najróżniejszy dań. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych pieczarki kuchnia polska
Jak upiec pyszny domowy chleb? Ekspert podpowiada Domowe wypiekanie chleba, szczególnie na wsi, było kiedyś jedną z podstawowych umiejętności. Teraz wszystkie wypieki można kupić, ale może zdrowiej i lepiej zabawić się w domowego piekarza? Jak przygotować zakwas? A może są przepisy, które pozwalają na pieczenie chleba w prostszy sposób? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb żytni chleb orkiszowy chleb pieczywo pieczenie chleba zdrowie dieta
Rozgrzewające dania na zimowe dni. Dawid Jedynak stawia na rosół i azjatyckie inspiracje Zimą ogrzewamy się, jak się da: odkręcamy kaloryfery, wyciągamy wełniane swetry, pijemy sporo gorącej herbaty. Często zapominamy jednak, że na odczuwanie temperatury wpływa również… jedzenie. Dawid Jedynak podkreśla, że rozgrzeją nas kiszonki i rosół, ale też egzotyczne mango czy ananas. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe jedzenie zima Wiedźmin
Jak dobrze zaprojektować wnętrze? U siebie chcemy czuć się dobrze i wygodnie. Chcemy by otaczały nas piękne przedmioty, ale nie zawsze wiemy co wybrać. W tym może pomóc projektant wnętrz. Zobacz więcej na temat: Czwórka projektowanie
Gotuj z wiedźminem. Przepisy znajdziesz w "Księdze kulinarnej" Zupa elfio-cebulowa, placki korzenne na miodzie, tatar z katoblefasa, pieczone jabłko - przepisy rodem z książek Andrzeja Sapkowskiego trafiły do książki "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska", której autorkami są Anita Sarna i Karolina Krupecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Wiedźmin Andrzej Sapkowski przepisy kulinarne Kamil Jasieński
Masło - na smak, na zdrowie i na święta Adrianna Marczewska, dziennikarka kulinarna i szefowa kuchni, jednoznacznie twierdzi, że bez masła nie ma dobrej kuchni. Konsekwentnie stosuje je w wielu potrawach, poleca na grillowe spotkania i wigilijny stół. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia smak zdrowie
Kulinaria w social mediach, NFT i moda w Czwórce W audycji m.in. poznamy tajniki gotowania, zajrzymy do świata tokenów NFT, a także porozmawiamy o modzie i młodych projektantach. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria moda konkurs
Gotowanie z młodszym rodzeństwem Gotowanie z młodszą siostra to znacznie więcej niż tylko nauka i dużo sprzątania..., ale także mnóstwo dobrej zabawy. Dziś 10-letnia Kornelka i 2-letnia Stefka mają imprezę. Przychodzą do nich koleżanki i siostry chcą je przyjąć domowymi przysmakami. W "Jedynce Dzieciom" o tym, co przygotowały i jak im poszła ta współpraca. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Smaki Jerozolimy. Kulinarne inspiracje z centrum religijnego świata Jerozolima fascynowała Bartka Kieżuna od lat. Postanowił pojechać tam, by się ponudzić, a dzięki temu trafić w miejsca niezwykłe, mniej znane, pociągające i smaczne. Przez miesiąc poznawał smaki centrum religijnego świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia jedzenie podróże Podróże z Czwórką Izrael Jerozolima Bliski Wschód
Wszystko o plackach ziemniaczanych. Jak je przygotować? Śmietana, jogurt, cukier, dżem, majonez? Z czy najchętniej jemy placki ziemniaczane? To sprawdziliśmy w "Jedynce Dzieciom" przy okazji przypadającego na 13 listopada Międzynarodowego Dnia Placków Ziemniaczanych. Ponadto w audycji opowiedzieliśmy, jak przyrządzić tę potrawę. Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska placki ziemniaczane kuchnia