Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak ewoluował pszenny placek? Pizza jest jednym z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Ten pszenny placek występuje w niezliczonej ilości odmian i smaków, a jego wielbiciele postanowili go uczcić. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński pizza kuchnia włoska
Afrodyzjaki - przez żołądek do serca. Co przyrządzić na Walentynki? Przed nami jedno z najmilszych świąt w roku - Walentynki, czyli święto zakochanych. W audycji więc podpowiemy jak uwieść kogoś za pomocą wyśmienitych dań i co przygotować na romantyczną kolację. Pomogą nam w tym afrodyzjaki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Walentynki Scjentolodzy miłość kuchnia
Gdzie szusują i co jedzą na stokach Polacy? Polskie kurorty narciarskie są popularne z racji bliskości i łatwej dostępności, jednak włoskie miejscowości cieszą się nie mniejszym powodzeniem wśród naszych rodaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zima
Tłusty czwartek 2024. Czy pączki na śniadanie to dobry pomysł? Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem, tradycyjnie nie powinien obyć się bez pączków. Te mogą być w lukrze, pudrze lub polewie. Z nadzieniem lub bez. Za zjedzeniem pączka w tłusty czwartek przemawia kilkusetletnia tradycja, ale czy warto tak zacząć dzień i zjeść go już rano na śniadanie? Czy pączki to zdrowy posiłek? Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki tradycja przepis na pączki tłusty czwartek 2024
Picie mleka może chronić przed cukrzycą typu 2? Produkty mleczne zawierają białka i witaminy. Są ważnym źródłem wapnia, który pomaga zachować mocne kości i zęby. Czy dieta bogata w mleko jest wskazana dla osób z cukrzycą typu 2? Wyniki badań są w tej kwestii niejednoznaczne. Jak jest w istocie? Zobacz więcej na temat: Jakub Domoradzki mleko cukrzyca zdrowie medycyna badania dieta
"Bądźmy eko" - reportaż Urszuli Żółtowskiej Marnujemy jedzenie, kupujemy za dużo ubrań, źle segregujemy śmieci. To niektóre grzechy, które popełniamy. A cierpi świat dookoła nas. Jaki jest nasz stan świadomości? Zobacz więcej na temat: reportaż Urszula Żółtowska-Tomaszewska segregacja śmieci ekologia ubrania
Kebab i sernik na patyku Od pewnego czasu triumfy na polskim – i nie tylko – kanale YouTube święcą relacje filmowe z odwiedzin w restauracjach, barach, na stoiskach z jedzeniem, jarmarkach i w innych miejscach, gdzie można po prostu zjeść. Celem filmu jest pokazanie widzom czy można zjeść dobrze, czy też niespecjalnie. Zobacz więcej na temat: folklor folk kultura ludowa felieton KULTURA Magdalena Okraska tradycja
Brak porozumienia w KE ws. bezcłowego handlu z Ukrainą. Kością niezgody zapis dotyczący limitów Jest polityczna zgoda w Unii Europejskiej na wykorzystanie zamrożonych aktywów Rosji do odbudowy Ukrainy. Chodzi o zyski generowane z zablokowanych aktywów rosyjskiego Banku Centralnego. Polityczne porozumienie osiągnęli ministrowie spraw zagranicznych państw członkowskich na spotkaniu w Brukseli – o czym poinformowała szef polskiego MSZ-tu Radosław Sikorski. Zobacz więcej na temat: import Ukraina Unia Europejska Beata Płomecka ŚWIAT Europa
Polskie sery światową czołówką. Zdobyły wysokie miejsca w prestiżowym rankingu Polskie sery docenione. W najnowszym rankingu portalu kulinarnego Taste Atlas trzy z dziesięciu serów wędzonych, które znalazły się w zestawieniu, pochodziło z Polski. Najwyższą - drugą - lokatę zdobyła śląska gołka, powstająca z krowiego mleka. Zobacz więcej na temat: ser nagroda oscypek POLSKA społeczeństwo GOSPODARKA
Turystyka kulinarna, czyli świat od kuchni Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka), choć jest dość młodym zjawiskiem, to szybko zyskuje na popularności. Eksperci wskazują, że jedną z przyczyn wzrostu zainteresowania tym rodzajem turystyki, są coraz większe oczekiwania podróżnych i chęć doświadczenia czegoś nowego, niepowtarzalnego. Zobacz więcej na temat: żywność kulinaria
Filozofia Johna Locka oraz jej związki z jedzeniem i piciem Jakie miejsce w filozofii Johna Locka zajmuje ananas? O związkach jedzenia i picia z myślą Locka opowiedziała dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski filozofia Dwójka
Jadalne owady jako alternatywne źródło białka? Naukowcy z Lublina sprawdzają taką możliwość Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie realizują projekt dotyczący wykorzystania jadalnych owadów. Ich badania dotyczą możliwości uzupełnienia składu tradycyjnych produktów spożywczych białkiem pochodzącym z mielonych owadów. Czy to się uda? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA owady NAUKA eksperyment Radosław Nałęcz Trójka
Rozgrzewające dania na zimowe dni. Dawid Jedynak stawia na rosół i azjatyckie inspiracje Zimą ogrzewamy się, jak się da: odkręcamy kaloryfery, wyciągamy wełniane swetry, pijemy sporo gorącej herbaty. Często zapominamy jednak, że na odczuwanie temperatury wpływa również… jedzenie. Dawid Jedynak podkreśla, że rozgrzeją nas kiszonki i rosół, ale też egzotyczne mango czy ananas. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zima gotowanie Wiedźmin
Włoscy rolnicy w najsmutniejszym dniu roku: humor poprawia się przy stole Zły nastrój i przygnębienie można zwalczyć, jedząc migdały i suszone owoce, drób, parmezan, soczewicę i jajka - takich rad udzielił włoski związek rolników i producentów żywności w związku z najsmutniejszym dniem w roku, za jaki uważany jest symbolicznie trzeci poniedziałek stycznia. Od kilkunastu lat nazywany jest Blue Monday. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA
"Dobry posiłek". Jak wygląda pilotażowy program w polskich szpitalach? "Dobry posiłek" to pilotażowy program uruchomiony jesienią ubiegłego roku przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Do programu przystąpiło wiele szpitali, a w praktyce oznacza on dodatkowe 25 złotych na wyżywienie jednego pacjenta. Co znalazło się na szpitalnych talerzach? Zobacz więcej na temat: narodowy fundusz zdrowia szpital Karolina Rożej
"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo - To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kulinaria kuchnia literatura KULTURA
TYLKO U NAS Postanowienia noworoczne - dieta, sport. Ekspert mówi, jakich błędów nie popełniać - Należy dawać z siebie swoje aktualne sto procent zaangażowania, ale na tyle, na ile jest to możliwe. Takie podejście doprowadzi nas do celu, ponieważ w zdrowym życiu o wiele ważniejsza jest konsekwencja, niż perfekcjonizm - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek. Zobacz więcej na temat: POLSKA odchudzanie dieta Nowy Rok
Jadłodzielnie. Czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Jadłodzielnie działają już niemal w każdym większym mieście. Najwięcej żywności trafia tam właśnie po świętach. Kolejna z nich powstała na osiedlu Wiślana w Dęblinie. To drugie takie miejsce w tym mieście, gdzie można zostawić żywność dla osób, które takiej pomocy potrzebują. Jak działa ta ogólnodostępna lodówka i czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie potrawy pomoc społeczna społeczeństwo bezdomność Sanepid Dęblin