Jadłodzielnie. Czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Jadłodzielnie działają już niemal w każdym większym mieście. Najwięcej żywności trafia tam właśnie po świętach. Kolejna z nich powstała na osiedlu Wiślana w Dęblinie. To drugie takie miejsce w tym mieście, gdzie można zostawić żywność dla osób, które takiej pomocy potrzebują. Jak działa ta ogólnodostępna lodówka i czy jedzenie tam zostawiane jest bezpieczne? Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie potrawy pomoc społeczna społeczeństwo bezdomność Sanepid Dęblin
Dyspensa na piątek po Bożym Narodzeniu. Kard. Nycz podjął decyzję W najbliższy piątek - 29 grudnia - wierni Kościoła katolickiego w archidiecezji warszawskiej mogą spożywać potrawy mięsne. Kard. Nycz wydał odpowiednią dyspensę. Zobacz więcej na temat: POLSKA Boże Narodzenie Kazimierz Nycz Jezus Chrystus Warszawa mięso
Świąteczne smakołyki. Jak ich nie zmarnować? Co roku po świętach jedzenia w wielu domach zostaje zbyt dużo, aby można je było przejeść. Dla części osób przygotowywanie jedzenie i jego dostatek, to sposób wyrażania uczyć. Zobacz więcej na temat: Piotr Firan Boże Narodzenie Paweł Turski STYL ŻYCIA psychodietetyka rodzina marnowanie żywności
Dieta sportowca w święta. Poznaj najlepsze strategie Świąteczny czas, to nie tylko choinka, prezenty, spotkania w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych. To także wspólne biesiadowanie. Jak w święta radzą sobie sportowcy, jak na nasze ciało wpływa wigilijna dieta? Zobacz więcej na temat: Czwórka aktywność fizyczna święta dieta Boże Narodzenie Piotr Galus
TYLKO U NAS Mikołaj na wielbłądzie, kurczak z KFC, żaglowce zamiast choinek. Wigilia i Boże Narodzenie w różnych regionach świata Według chrześcijan w Afryce św. Mikołaj odwiedza z prezentami dzieci na wielbłądzie, z kolei w wersji australijskiej - sanie ciągną kangury. W Japonii nie ma świąt bez kurczaka z KFC, a na Filipinach bez szopek bożonarodzeniowych, tańca i fajerwerków. W Meksyku zaś Wigilię poprzedza noc rzodkiewek. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Boże Narodzenie Wigilia tradycja święta wiara Kościół katolicki katolicyzm religia społeczeństwo chrześcijaństwo zwyczaje kfc potrawy zima
Świąteczna uczta Jana III Sobieskiego. Czy dziś jedlibyśmy ją ze smakiem? Wigilia to od wieków wieczerza postna spożywana w przeddzień Bożego Narodzenia. Postne dania tego wieczora spożywał też król Jan III Sobieski w XVII wieku, by pierwszego dnia świąt oddać się kulinarnej rozpuście. Czy dziś smakowałyby nam świąteczne królewskie dania? Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Matwiejuk kuchnia polska król Jan III Sobieski Wilanów
NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach - Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja żywność święta KULTURA kuchnia polska Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm potrawy Polskie Radio 24 POLSKA
Nie marnuj żywności w święta. Apel GIOŚ: poszukaj jadłodzielni w okolicy Nadmiar pozostałej żywności po świętach Bożego Narodzenia to częsty problem Polaków. Główny Inspektorat Ochrony Środowiska przypomina z tej okazji o zlokalizowanych w całej Polsce jadłodzielniach i zachęca do korzystania z nich. Zobacz więcej na temat: święta Święta Bożego Narodzenia żywność społeczeństwo POLSKA
Zaciskamy pasa. Na święta kupimy mniej W porównaniu z poprzednimi, i tak skromnymi świętami, w tym roku na jedzenie chcemy przeznaczyć jeszcze mniej. Tak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie twórców jednej z aplikacji, która przeciwdziała marnowaniu żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński święta Boże Narodzenie
Regionalizmy na wigilijnym i świątecznym stole W każdym regionie Polski na świątecznym stole obecne są nieco inne potrawy, chociaż baza - jeśli chodzi o składniki - jest bardzo podobna. Zobacz więcej na temat: Święta Bożego Narodzenia Kuba Marcinowicz
Tradycje świąteczne. Jak są dla nas ważne? Słowem, które nas poprowadzi w wigilię Wigilii będzie "tradycja". Co nam daje korzystanie z niej w relacjach rodzinnych i towarzyskich? To sprawdzimy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Boże Narodzenie Wilanów tradycja
Wieczerza wigilijna. Dobry czas na kulinarne eksperymenty? – Uważam, że w Wigilię i w świąteczny czas warto wracać do tradycyjnych smaków, ale kultura i tradycja też są zjawiskiem dynamicznym. Jeśli na dwanaście dań osiemdziesiąt procent to będą tradycyjne rzeczy: barszcz, uszka pierogi, śledzik, karp koniecznie, to jest przestrzeń na to, żeby wprowadzić coś nowego, co się będzie jednak mieścić w tym kontekście – mówił w "Porze na Trójkę", Grzegorz Łapanowski, mistrz sztuki kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Piotr Firan Radosław Nałęcz Wigilia Święta Bożego Narodzenia dieta tradycja
Grzyby - pokarm nie dla każdego. Kto powinien ich unikać? Zupa grzybowa, uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, grzybki marynowane - w wielu potrawach wigilijnych znajdziemy grzyby. Nie są jednak to dania dla każdego. Znaczenie ma to, w jaki sposób grzyb jest przygotowany do spożycia; istotny może być również wiek spożywającego. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Maciej Walecki grzyby żywność dieta zdrowie zdrowie i dieta
Tomasz Prange-Barczyński na kulinarnych szlakach Europy "Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy" - taki tytuł nosi najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarza i znawcy win. Autor był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: przewodnik kulinaria Łukasz Modelski Dwójka KSIĄŻKA Tomasz Prange-Barczyński
Jak kupować ryby na święta? Karp i śledź z certyfikatem Karpie i śledzie tradycyjnie serwowane są na naszych świątecznych stołach. Warto kupić te ryby, które mają zielony certyfikat ASC lub niebieski MSC. To od naszych dzisiejszych decyzji zależy, czy ekosystemy morskie pozostaną zdrowie i tętniące życiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar ryby morza ekologia Karp
Salceson najgorszą mięsną potrawą na świecie! – Czuję się urażony – reaguje mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski Według autorów strony Tasteatlas salceson to najgorsza potrawa z mięsa na świecie. Na drugim miejscu przygotowanego przez ten popularny kulinarny portal rankingu uplasowało się słowackie salami, a na trzecim szynka przygotowywana w amerykańskiej Wirginii. Ta wiadomość poruszyła naszych słuchaczy, ale także znakomitego szefa kuchni Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska smak wędliny Grzegorz Łapanowski Piotr Firan Radosław Nałęcz kuchnia regionalna Trójka
Warmia i Mazury. Kulinarne podróże przez wszystkie pory roku W audycji m.in. tematem będą Warmia i Mazury. W kulinarną podróż - przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu zabierze nas Ewa Michalska - szefowa kuchni i autorka książki "Dzikie historie. Kuchnia". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Warmia Mazury przepisy kulinarne Koszykówka
W górach jest dużo śniegu. O czym musisz pamiętać, wychodząc na szlak? W górach panuje prawdziwa, śnieżna zima. Poruszając się szlakami, musimy pamiętać o zasadzie, że w takich warunkach najważniejsze są "odpowiednie umiejętności, sprzęt i rozsądek". Eksperci apelują do turystów, aby nie decydowali się na samotne wędrówki. Zobacz więcej na temat: dieta Tatry góry Przemysław Bolechowski TOPR