Naukowcy stworzyli idealny przepis na kultowy makaron cacio e pepe. Tylko po co? Włoscy naukowcy stworzyli idealny przepis na kultowy makaron cacio e pepe na podstawie zasad fizyki i termodynamiki. Ale natychmiast sami przyznali, że prawdziwy Włoch ugotuje to danie perfekcyjnie, bazując wyłącznie na genach, intuicji i miłości. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia przepisy kulinarne makaron spaghetti Aleksandra Dobieszewska Robert Grzędowski Trójka Zobacz także Włochy Rzym
Czy włoska kuchnia jest najlepsza na świecie? Na pewno... skomplikowana Włoska kuchnia niepodzielnie króluje wśród miłośników jedzenia na całym świecie, a niekwestionowaną królową włoskiej gastronomii jest z pewnością pizza. Italia ma jednak o wiele więcej do zaoferowania. - Każde miasto ma swoje specjalności - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Emiliano Castagna z Włoskiej Akademii Kulinarnej. O czym zazwyczaj nie wiedzą obcokrajowcy, a powinni? Zobacz więcej na temat: Zobacz także Agnieszka Kunikowska Włochy Emiliano Castagna
Pizza hawajska za 500 zł. Ta cena to nie pomyłka Najdroższa pizza z ananasem kosztuje 100 funtów (ponad 500 zł) i można ją zjeść w restauracji Lupa Pizza w Norwich w Wielkiej Brytanii. Dlaczego tyle kosztuje? - Nienawidzę ananasa na pizzy - stwierdził współwłaściciel lokalu Francis Woolf. Tak wysoką ceną chce zniechęcić klientów. Zobacz więcej na temat: pizza kulinaria jedzenie fast food Włochy Wielka Brytania Europa ŚWIAT
Światowy Dzień Pizzy. Czy pizza jest niezdrowa? - Problem polega na tym, że nie kończymy na jednym kawałku, tylko zjadamy zdecydowanie za dużo takich produktów. Chodzi o to, żebyśmy jedli optymalnie, w odpowiedniej ilości. Znaczenie ma też wielkość porcji - mówi w Światowym Dniu Pizzy w "Sygnałach dnia" w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka prof. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Daniel Wydrych jedzenie fast food pizza kebab hamburger zapiekanki hot dog kulinaria
Wiemy, którą pizzę kochają Polacy. To ją wybierają najczęściej Margherita podbiła serca Polaków w 2024 roku. Była najczęściej wybieranym rodzajem pizzy -wynika z danych aplikacji PanParagon. Tuż za nią uplasowała się popularna capricciosa. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo kulinaria jedzenie pizza ranking
Wieczne Miasto od kuchni. Co warto zjeść w Rzymie? - Właściciel jednej z rzymskich pizzerii powiedział do mnie, że "prawdziwe szczęście waży 180 gram". To kulka ciasta na pizzę rzymską, nie na neapolitańską - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Magdalena Wolińska-Riedi, lingwistka, tłumaczka i dziennikarka. Co warto zjeść, będąc w Rzymie? Dlaczego nie jest to tylko pizza? Z jakiego powodu obiad je się do godz. 14.00? Zobacz więcej na temat: Zobacz także Ula Kaczyńska Rzym Włochy Magdalena Wolińska-Riedi
Polacy potrafią w pizzę. Dwie polskie pizzerie w gronie najlepszych na świecie Polska kuchnia po raz kolejny znalazła się w centrum uwagi międzynarodowych rankingów dzięki spektakularnym osiągnięciom dwóch polskich pizzerii. Sieć "Olio welovepizzanapoletana" zajęła 36. miejsce w prestiżowym rankingu "50 Top World Artisan Pizza Chains 2024" dla sieci restauracji, a pabianicka pizzeria "Zielona Górka" została wyróżniona w zestawieniu "50 Top Pizza World 2024", plasując się na 97. pozycji wśród najlepszych pizzerii świata. Zobacz więcej na temat: gospodarka polska kulinaria pizza ranking gotowanie restauracja
Szukają testera. "Praca marzeń" czeka na chętnych Ta wiadomość z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Jedna z restauracji w Wiedniu szuka testera pizzy. Płaci za to sowite wynagrodzenie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT jedzenie restauracja Austria Wiedeń Włochy pizza żywność praca
Korzenie kuchni włoskiej Pizza czy spaghetti to dania, które są znane na całym świecie. Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? O tym porozmawialiśmy w Programie 2 Polskiego Radia. Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Paweł Bravo - felietonista kulinarny. Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie Łukasz Modelski Paweł Bravo
Włoska uczta w domu. Matteo Brunetti zdradza, jak ją przygotować Matteo Brunetti - Włoch z urodzenia z polskim, romantycznym sercem, finalista 6. odsłony Masterchefa. W Czwórce opowiada, jak powinna wyglądać włoska uczta i jak przygotować ją samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Matteo Brunetti jedzenie przepisy kulinarne przepisy
Pasta e basta! Włosko-polska fascynacja Dlaczego warto wiedzieć, że "penne" i "pene" to nie to samo? Czy włoska muzyka to wyłącznie italo disco? Co dzieje się, kiedy "Ti amo" i "Kocham Cię" stają się tak samo bliskie? To wszystko zdradzamy w specjalnej audycji Pasta e basta!, w której zapraszamy do Włoch, ale także rozmawiamy z Włochami zakochanymi w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy Jakub Jamrozek Prawie lato POP-UP Czwórki
Polacy "potrafią w pizzę". Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie. Restauracja Zielona Górka z Pabianic zdobyła tytuł najlepszej pizzerii w Polsce. Wyróżniona została także warszawska restauracja Ciao a Tutti. Zobacz więcej na temat: pizza kulinaria gotowanie
Smażone grzechy Neapolu. Bartek Kieżun wyznaje, czego nie warto odpuścić Bartek Kieżun powraca z nowym cyklem wydawniczym. Tym razem "łakomym okiem" spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii. - Neapol stoi przede wszystkim pizzą, a tuż obok jest jedzenie smażone - mówi w Czwórce. - Będąc w Neapolu, trzeba się nauczyć dwóch słów: pizzeria i friggitoria - to miejsce, gdzie smażą wszystko, co da się usmażyć, i robią to świetnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Włochy kulinaria Neapol Bartek Kieżun
Pękające garnki z Cypru. Polki zbadały starożytne naczynia kuchenne z Nea Pafos Dr Edyta Marzec i Monika Miziołek z Instytutu Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN oraz dr Kamila Nocoń z Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej Uniwersytetu Warszawskiego opisały ceramikę kuchenną, którą przed wiekami posługiwali się mieszkańcy cypryjskiego Nea Pafos. Zobacz więcej na temat: HISTORIA archeologia Cypr odkrycia archeologiczne odkrycia i ciekawostki historia Europy Grecja Włochy starożytność starożytna Grecja starożytny Rzym kuchnia grecka
Pizza i makarony. Jak gotować po włosku? We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Włoska kuchnia to luz, zabawa, bycie razem. I regionalna różnorodność, która sprawia, że te same dania w różnych miejscach smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie jedzenie Piotr Firan
Matteo Brunetti i kuchnia w polsko-włoskim domu - Kiedyś mówiłem, że jestem bardziej Włochem niż Polakiem. Dziś mówię, że czuję się w 100 procentach Włochem i w 100 procentach Polakiem - przyznaje Matteo Brunetti, finalista 6. odsłony Masterchefa, który 6 lat temu na stałe związał się z Polską, a w mediach społecznościowych dzieli się wybornymi przepisami na włoskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Włochy Matteo Brunetti kuchnia gotowanie
Italianista: trudno, żebyśmy makaron al dente nazywali makaronem "na ząb" - Italianizmy, zarówno te, które trafiły do polszczyzny w minionych wiekach i dekadach, jak i te, które trafiają współcześnie, kreują pewną niszę. To jest nisza silna i istotna, gdyż funkcjonuje dosyć mocno w konkretnych obszarach społeczeństwa. W przeszłości była to muzyka, sztuki piękne, sztuki kulinarne. W tej chwili to właśnie gastronomia wydaje się najbardziej dominującym obszarem oddziaływania - mówił w Dwójce Łukasz Jan Berezowski, współautor książki "Italiano vero. Leksyka włoska w polszczyźnie XXI wieku". Zobacz więcej na temat: Włochy KSIĄŻKA Jakub Kukla italianistyka KULTURA Dwójka język polski Uniwersytet Łódzki
Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak ewoluował pszenny placek? Pizza jest jednym z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Ten pszenny placek występuje w niezliczonej ilości odmian i smaków, a jego wielbiciele postanowili go uczcić. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński pizza jedzenie