Blikle - moc dawnych, sprawdzonych przepisów... na biznes i na słodycze 152 lata temu, 11 września 1869 roku Antoni Kazimierz Blikle założył cukiernię w Warszawie, która stała się słynna na całą Polskę, a w Warszawie w wielu okresach wręcz kultowa. Zobacz więcej na temat: Warszawa cukiernia PRL
New York Cheescake. Sernik z kąpieli wodnej Klasyczny amerykański sernik tak naprawdę został przygotowany przez ludzi starożytnych cywilizacji: mieszkańców Hellady, starożytnego Rzymu, starożytnych Chin i Indii, a nawet starożytnej Rosji. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Pastéis de nata. Słodycz lata w Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Podpowiemy, jak przysmak Portugalczyków przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria gotowanie
Cookie dough, czyli ciasto na ciastka Zjedzenie cookie dough - wbrew ostrzeżeniom mam i babć - nie powoduje gorączki czy bólu brzucha. Jak samemu przygotować surową masę ciasteczkową? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Z kuchni włoskiej do Polski Tym razem w programie gościł duet niezwykły: on – Sycylijczyk, szef kuchni wychowany na tradycyjnym jedzeniu robionym przez babcię bez użycia robotów kuchennych, ona – Polka, specjalistka od chleba. Joanna Sienkiewicz i Andrea Scarantino! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia włoska Trójka Adriana Marczewska
Skąd wzięły się nazwy tłustoczwartkowych przysmaków? Jak się okazuje, słodycze tradycyjnie jadane w tłusty czwartek w różnych częściach Polski mają różne nazwy. Jakie jest pochodzenie i historia wypieków znanych powszechnie jako pączki i faworki? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański tłusty czwartek pączki jedzenie tradycja Piotr Żułnowski język polski Europa Środkowo-Wschodnia
Cukier - podstępny wróg zdrowej diety. Czym możemy go zastąpić? Czy cukier powinniśmy całkowicie wykluczyć z diety? Czy można w domu zrobić wypieki bezcukrowe? Jak słodycze pod każdą postacią wpływają na metabolizm u dzieci? O cukrze i jego wpływie na zdrowie i na zachowanie dzieci opowiedziała w "Czterech porach roku" dietetyk kliniczna Olimpia Przyjemska. Zobacz więcej na temat: cukier miód dzieci dieta zdrowie infografika Agnieszka Kunikowska
Opakowanie na cukier. Banalny przedmiot z niezwykłą historią? Zanim pojawiła się na rynku, cukier będący jej zawartością przeszedł burzliwą technologiczną podróż: od "głów cukru" kruszonych ostrymi narzędziami, poprzez kostki, po cukier sypki. Jakie ludzkie historie stoją za tymi cukrowymi "przemianami"? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Kobylecka cukier przyprawy
"Czekolada dla cukiernika jest jak złoto dla jubilera". Poznaj sekrety mistrzów cukiernictwa 16 grudnia przypada Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą. W "Czterech porach roku" rozmawialiśmy z Joanną i Januszem Profusami, mistrzynią cukiernictwa i maestro czekolady o sekretach tego słodkiego wyrobu. Zobacz więcej na temat: czekolada żywność cukier cukiernia Agnieszka Kunikowska
Pieką chleb, lepią pierogi... Działalność Muzeum Wsi Mogileńskiej w czasie pandemii Z powodu pandemii koronawirusa Muzeumwsi Mogileńskiej w Chabsku zamiast prowadzenia działalności muzealnej pieką chleb, lepią pierogi i robią pierniki. Produkty lokalne sprzedawane w nowo powstałym sklepiku cieszą się dużym zainteresowaniem. Zobacz więcej na temat: muzeum wystawa COVID-19
Prezent, że palce lizać. Najlepsze słodkości na świecie Cukier nie jest zdrowy, ale trudno wyobrazić sobie święta bez słodkości. Zamiast jednak kupować w markecie czekoladę czy bombonierkę, inspiracji poszukaj w najlepszych cukierniach na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie ciasta Weronika Puszkar Patryk Kuniszewicz
Rogal świętomarciński musi trzymać fason! Jeśli w sprzedaży pojawiają się rogale świętomarcińskie, to niechybny znak, że Dzień św. Marcina oraz święto poznańskiej ulicy Święty Marcin już bardzo blisko. I rzeczywiście – obchodzi się je 11 listopada. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska Poznań wielkopolskie tradycja Jacek Butlewski Witold Lazar Trójka rogaliki
Pańska skórka i szczypki. Cmentarne przysmaki - Przysmakiem krakowskim jest trupi miodek. Można go zakupić przy cmentarzach w Krakowie i sąsiednich miejscowościach, a jest to mocno skarmelizowany cukier z aromatami i drobno mielonymi orzechami arachidowymi - opowiadał Szymon Gatlik, z którym rozmawialiśmy o smakołykach, jakie możemy znaleźć w dniu Wszystkich Świętych przy polskich cmentarzach. Zobacz więcej na temat: jedzenie Wszystkich Świętych słodkości Dwójka Łukasz Modelski
Jaki był tegoroczny sezon na lody? W Polsce, mimo starań speców od marketingu, wciąż je się znacznie mniej lodów niż na Zachodzie. Jak wyglądało tegoroczne, bardzo trudne lato w naszej branży lodziarskiej? Zobacz więcej na temat: Trójka rozmowa Agnieszka Furtak-Bilnik STYL ŻYCIA produkcja
Bakterie w lodach? Zatrważające wyniki kontroli sanepidu Nie ma wakacji bez lodów. Czekoladowe, truskawkowe, śmietankowe czy nawet… pietruszkowe. Jest w czym wybierać. Niestety wyniki kontroli sanepidu w nadmorskich miejscowościach są zatrważające. Jak wypadła inspekcja i po czym rozróżnić dobre lody od złych? Zobacz więcej na temat: wakacje GIS Sanepid
Pandemia rozpuszcza lody. Włoska branża gelato liczy straty O 20 procent spadła latem tego roku we Włoszech konsumpcja lodów, co jest konsekwencją pandemii i nieobecności zagranicznych turystów. Kryzys rozpuścił także lody - podkreśla się w analizie sytuacji branży notującej obroty ponad 4 mld euro rocznie. Zobacz więcej na temat: Włochy ŚWIAT
Słodycze mogą nie smakować? Dieta bogata w cukier zmniejsza odczuwanie słodkiego smaku. Zobacz więcej na temat: dieta