Polskie Radio
Section05

zdrowe odżywianie

Co się dzieje z naszym organizmem, gdy zjemy muchomora sromotnikowego?

Zarówno kalendarz grzybiarza, jak i dowody w lesie podpowiadają, że sezon na grzyby już się rozpoczął. Chociaż dostępność do grzybów hodowlanych, jak i akcje medialne zwiększające świadomość na ich temat przynoszą efekty, wciąż pojawiają się przypadki zatruć po ich spożyciu. Co ciekawe, nawet grzyby jadalne, jeśli są nieodpowiednio przechowywane, mogą doprowadzić do nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych, o czym w "Strefie Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom mówiła dr n. med. Diana Kamińska z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Pediatrii i Zaburzeń Żywienia. 
Zobacz więcej na temat:  zdrowie i dieta grzybobranie zdrowie dziecka radio dla rodziców radio dla dzieci radio bez reklam

Walka z otyłością. Rozwiązanie polskich naukowców pozwoli łatwiej zdiagnozować chorobę

Rubid, potas, żelazo i brom - stężenie tych pierwiastków w tkankach ma być kluczem do wczesnej diagnostyki otyłości oraz związanych z nią powikłań. W szybkim i skutecznym wykrywaniu choroby ma pomóc rozwiązanie, nad którym pracują naukowcy z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej Akademii Górniczo-Hutniczej i Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Krzysztof Łoniewski Joanna Gąska medycyna zdrowie zdrowie i dieta otyłość nadwaga

Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek

W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski

Prof. Solarska: brakuje zachęty do prowadzenia gospodarstw ekologicznych w Polsce

Wśród wymagań postawionych Polsce przez UE jest wzrost liczby gospodarstw prowadzonych metodami ekologicznymi. Według unijnych założeń do 2030 roku łącznie we wszystkich stowarzyszonych krajach ma być na to przeznaczonych w sumie 25 proc. ziemi rolnej. Polska w tym czasie zobowiązała się do osiągnięcia wskaźnika 7 proc. Dlaczego tak odbiegamy od innych krajów, jeśli chodzi o liczbę gospodarstw ekologicznych, zapytaliśmy prof. Ewę Solarską. Ekspert wyjaśnia, co zniechęca Polaków do stawiania na ekologię. 
Zobacz więcej na temat:  POLSKA rolnictwo ekologia Unia Europejska żywność jakość produktu prawo

Konkurs "Stwórz swoją Ekoplanetę" w Polskim Radiu Dzieciom

Zakończył się etap przyjmowania prac plastycznych na konkurs na konkurs "Stwórz swoją Ekoplanetę". Zadaniem konkursowym było wykonanie pracy przedstawiającej wymyśloną planetę z ekologiczną żywnością i jej źródłami. Inicjatywa skierowana była do dzieci w wieku od 4 do 10 lat, a jej uczestnicy mogli w swoich dziełach podzielić się wiedzą związaną z produkcją produktów ekologicznych. Ogłoszenie wyników konkursu 30 listopada. Konkurs powstał przy współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po szczegóły zapraszamy poniżej!
Zobacz więcej na temat:  ekologia dzieci radio dla dzieci

Dr Witaminka o polskich potrawach tradycyjnych

Pierogi, kotlet schabowy, gołąbki, bigos i żurek.. W audycji "Popołudnik" w Polskim Radiu Dzieciom, rozmawialiśmy o polskich potrawach tradycyjnych. Jak je podawać, aby dania były zdrowe? Na to pytanie odpowiedziała dr Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PIB, znana z anteny Polskiego Radia Dzieciom jako Dr Witaminka.
Zobacz więcej na temat:  dr Witaminka kuchnia polska Popołudnik w PR Dzieciom Joanna Neuhoff-Murawska radio dla dzieci

Paryż 2024: olimpiada z mniejszym śladem węglowym, bardziej eko i wege

Francja, która chce zmniejszać spożycie mięsa, podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu będzie oferować sportowcom więcej dań opartych na białkach roślinnych. Nie oznacza to bynajmniej, że sportowcy będą musieli przechodzić na dietę wegetariańską: nie ma jeszcze dokładnego menu, ale wśród ponad 500 propozycji, obejmujących również dania z tradycyjnej kuchni francuskiej, jedynie 33 procent będzie opartych na białkach roślinnych.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA olimpiada Paryż 2024 jedzenie wegetarianizm weganizm Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka