Co się dzieje z naszym organizmem, gdy zjemy muchomora sromotnikowego? Zarówno kalendarz grzybiarza, jak i dowody w lesie podpowiadają, że sezon na grzyby już się rozpoczął. Chociaż dostępność do grzybów hodowlanych, jak i akcje medialne zwiększające świadomość na ich temat przynoszą efekty, wciąż pojawiają się przypadki zatruć po ich spożyciu. Co ciekawe, nawet grzyby jadalne, jeśli są nieodpowiednio przechowywane, mogą doprowadzić do nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych, o czym w "Strefie Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom mówiła dr n. med. Diana Kamińska z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Pediatrii i Zaburzeń Żywienia. Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta grzybobranie zdrowie dziecka radio dla rodziców radio dla dzieci radio bez reklam
Dieta a zdrowie. Co zrobić, by nasza kuchnia nam służyła? Zdrowy tryb życia, to nie tylko aktywność fizyczna czy unikanie niezdrowych nawyków. To także zdrowa dieta. O tym, jak skomponować optymalne menu, które będzie służyło utrzymaniu zdrowia, opowiedziała w Polskim Radiu 24 dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna. Zobacz więcej na temat: zdrowie kuchnia dieta dietetyczka Polskie Radio 24 Artur Wolski Hanna Stolińska
Mikka: moim celem nie było schudnięcie, a polubienie sportu na nowo Twórca internetowy Michał Słania, znany jako "Mikka", opowiada o tym, jakie ma patenty na wkręcenie się w treningi biegowe oraz jak istotne w procesie odchudzania są cierpliwość i dobre nastawienie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński bieganie dieta odchudzanie aktywność fizyczna moda media społecznościowe
Dieta na upał. Po te owoce i produkty mleczne warto sięgnąć W upały organizm traci wiele elektrolitów i minerałów, aby temu zapobiec, warto sięgnąć po arbuzy, melony, a także po chłodniki na bazie jogurtów naturalnych czy kefirów. Zobacz więcej na temat: POLSKA upały woda żywność
Myślisz, że to kalmary, a jesz... świńskie jelita Konina może udawać wołowinę, sól drogowa - sól kuchenną, a na przykład świńskie jelita - kalmary. Najczęściej podrabiane są mięso, owoce morza i alkohol. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA żywność ceny żywności jedzenie zdrowie i dieta fałszerstwa
Walka z otyłością. Rozwiązanie polskich naukowców pozwoli łatwiej zdiagnozować chorobę Rubid, potas, żelazo i brom - stężenie tych pierwiastków w tkankach ma być kluczem do wczesnej diagnostyki otyłości oraz związanych z nią powikłań. W szybkim i skutecznym wykrywaniu choroby ma pomóc rozwiązanie, nad którym pracują naukowcy z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej Akademii Górniczo-Hutniczej i Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zobacz więcej na temat: Trójka Krzysztof Łoniewski Joanna Gąska medycyna zdrowie zdrowie i dieta otyłość nadwaga
Śniadania świata. Jaka pora jest najlepsza na pierwszy posiłek? Kto śniadanie zjada, temu wszystko się układa" tak mówi stare porzekadło. W audycji "Poranek" w Polskim Radiu Dzieciom, przyglądaliśmy się śniadaniom w różnych zakątków świata. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: śniadanie radio dla dzieci radio dla rodziców
Randka przy śniadaniu? Młodzi doceniają znaczenie tego posiłku Już nie nocne biesiadowanie, tylko wspólne śniadanie - tak coraz częściej witają dzień ludzie młodzi. Kawiarnie prześcigają się w pomysłach na atrakcyjne menu, a dietetycy zacierają ręce, bo przecież śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie śniadanie Weronika Puszkar dieta
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
Jak ocenić świeżość jajka? Profesor zdradził jeden prosty trik - W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, ale też A+E, oraz kwas foliowy - powiedział prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wskazał też, jak ocenić świeżość jajka. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność jajko
Prof. Solarska: brakuje zachęty do prowadzenia gospodarstw ekologicznych w Polsce Wśród wymagań postawionych Polsce przez UE jest wzrost liczby gospodarstw prowadzonych metodami ekologicznymi. Według unijnych założeń do 2030 roku łącznie we wszystkich stowarzyszonych krajach ma być na to przeznaczonych w sumie 25 proc. ziemi rolnej. Polska w tym czasie zobowiązała się do osiągnięcia wskaźnika 7 proc. Dlaczego tak odbiegamy od innych krajów, jeśli chodzi o liczbę gospodarstw ekologicznych, zapytaliśmy prof. Ewę Solarską. Ekspert wyjaśnia, co zniechęca Polaków do stawiania na ekologię. Zobacz więcej na temat: POLSKA rolnictwo ekologia Unia Europejska żywność jakość produktu prawo
Konkurs "Stwórz swoją Ekoplanetę" w Polskim Radiu Dzieciom Zakończył się etap przyjmowania prac plastycznych na konkurs na konkurs "Stwórz swoją Ekoplanetę". Zadaniem konkursowym było wykonanie pracy przedstawiającej wymyśloną planetę z ekologiczną żywnością i jej źródłami. Inicjatywa skierowana była do dzieci w wieku od 4 do 10 lat, a jej uczestnicy mogli w swoich dziełach podzielić się wiedzą związaną z produkcją produktów ekologicznych. Ogłoszenie wyników konkursu 30 listopada. Konkurs powstał przy współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po szczegóły zapraszamy poniżej! Zobacz więcej na temat: ekologia dzieci radio dla dzieci
Lecznicze właściwości ziół. Jak je stosować? Rumianek, pokrzywa... Czy wiecie, które rośliny są lecznicze? Jakie kwiatki, jakie listki mogą nam pomóc w sytuacji przeziębienia lub osłabienia? Zielarze doskonale znają właściwości ziół i wiedzą kiedy warto je zrywać, jak suszyć i w jaki sposób podawać choremu. Zobacz więcej na temat: zioła rośliny zdrowie radio dla dzieci edukacja przyrodnicza
Co możemy zrobić z dyni? Podpowiada dietetyczka - Każda odmiana dyni nadaje się świetnie do upieczenia, a niektóre z nich do zrobienia z nich zupy - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Klaudia Wiśniewska, dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Czy dynia jest dobrym pomysłem do wykorzystania w kuchni? Zobacz więcej na temat: Kuba Marcinowicz dieta dynia potrawy z dyni Klaudia Wiśniewska
Nasiona dyni pyszne i zdrowe Dynia jest bardzo praktycznym warzywem. Z jej miąższu można ugotować smaczną zupę, za to nasiona, są wspaniałym dodatkiem do pieczywa, a nawet ciastek. Nasiona dyni są zdrowe, zwłaszcza dla panów. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka dzieci POLSKIE RADIO DZIECIOM zdrowie
Dr Witaminka o polskich potrawach tradycyjnych Pierogi, kotlet schabowy, gołąbki, bigos i żurek.. W audycji "Popołudnik" w Polskim Radiu Dzieciom, rozmawialiśmy o polskich potrawach tradycyjnych. Jak je podawać, aby dania były zdrowe? Na to pytanie odpowiedziała dr Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PIB, znana z anteny Polskiego Radia Dzieciom jako Dr Witaminka. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka kuchnia polska Popołudnik w PR Dzieciom Joanna Neuhoff-Murawska radio dla dzieci
Oliwy i oleje. Czym się różnią? W dzisiejszym (25.09.) "Popołudniku" w Polskim Radiu Dzieciom rozmawialiśmy o olejach i oliwach. Jak się je otrzymuje i do czego wykorzystuje? W kuchni, w przemyśle, w kosmetyce - gdzie potrzebne są oleje? Zobacz więcej na temat: Popołudnik w PR Dzieciom radio dla dzieci oliwa
Paryż 2024: olimpiada z mniejszym śladem węglowym, bardziej eko i wege Francja, która chce zmniejszać spożycie mięsa, podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu będzie oferować sportowcom więcej dań opartych na białkach roślinnych. Nie oznacza to bynajmniej, że sportowcy będą musieli przechodzić na dietę wegetariańską: nie ma jeszcze dokładnego menu, ale wśród ponad 500 propozycji, obejmujących również dania z tradycyjnej kuchni francuskiej, jedynie 33 procent będzie opartych na białkach roślinnych. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA olimpiada Paryż 2024 jedzenie wegetarianizm weganizm Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka