Polskie Radio
Section05

jedzenie

Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni

Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA lody smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kuchnia kulinaria desery

Słodki, słony, kwaśny, gorzki... Jakie smaki rozróżniamy?

Odpowiedź na pytanie "ile mamy smaków?" wcale nie jest taka prosta i oczywista, jak się nam wydaje. Jak powiedział w audycji "Eureka" Michał Rolecki, dziennikarz naukowy oko.press, na pewno większość z nas kojarzy z podręczników rysunek z zaznaczonymi na języku lokalizacjami receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazuje się jednak, że jest ich więcej.
Zobacz więcej na temat:  Anna Stempniak smak NAUKA zdrowie kuchnia słodkości

Producent paluszków "Beskidzkich" odremontował zniszczoną halę. Pracownicy wrócili do pracy

Kilka tygodni po pożarze zakładów produkujących paluszki "Beskidzkie" praca ruszyła na nowo. Już wcześniej prezes firmy zapowiadał, że wszyscy pracownicy zachowają wynagrodzenia, a w tym czasie właściciele odremontowali największą z hal. Już teraz do pracy może wrócić około połowy pracowników.
Zobacz więcej na temat:  Karol Surówka pożar Mateusz Bożek Paluszki Beskidzkie gastronomia