Polskie Radio
Section05

kuchnia włoska

Smażone grzechy Neapolu. Bartek Kieżun wyznaje, czego nie warto odpuścić

Bartek Kieżun powraca z nowym cyklem wydawniczym. Tym razem "łakomym okiem" spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii. - Neapol stoi przede wszystkim pizzą, a tuż obok jest jedzenie smażone - mówi w Czwórce. - Będąc w Neapolu, trzeba się nauczyć dwóch słów: pizzeria i friggitoria - to miejsce, gdzie smażą wszystko, co da się usmażyć, i robią to świetnie.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka podróże Włochy kulinaria Neapol Bartek Kieżun

Pękające garnki z Cypru. Polki zbadały starożytne naczynia kuchenne z Nea Pafos

Dr Edyta Marzec i Monika Miziołek z Instytutu Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN oraz dr Kamila Nocoń z Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej Uniwersytetu Warszawskiego opisały ceramikę kuchenną, którą przed wiekami posługiwali się mieszkańcy cypryjskiego Nea Pafos.
Zobacz więcej na temat:  HISTORIA archeologia Cypr odkrycia archeologiczne odkrycia i ciekawostki historia Europy Grecja Włochy starożytność starożytna Grecja starożytny Rzym kuchnia grecka

Italianista: trudno, żebyśmy makaron al dente nazywali makaronem "na ząb"

- Italianizmy, zarówno te, które trafiły do polszczyzny w minionych wiekach i dekadach, jak i te, które trafiają współcześnie, kreują pewną niszę. To jest nisza silna i istotna, gdyż funkcjonuje dosyć mocno w konkretnych obszarach społeczeństwa. W przeszłości była to muzyka, sztuki piękne, sztuki kulinarne. W tej chwili to właśnie gastronomia wydaje się najbardziej dominującym obszarem oddziaływania - mówił w Dwójce Łukasz Jan Berezowski, współautor książki "Italiano vero. Leksyka włoska w polszczyźnie XXI wieku".
Zobacz więcej na temat:  Włochy KSIĄŻKA Jakub Kukla italianistyka KULTURA Dwójka język polski Uniwersytet Łódzki

Smaki włoskich miast. Tam tradycja spotyka się z nowoczesnością

Jeśli ktoś chciałby opisać Włochy, to pewnie musiałby stworzyć wielotomową publikację. Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta wybrały pięć włoskich miast: Wenecję, Bolonię, Rzym, Mediolan i Florencję. W książce "Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki" zdradziły ich kulinarne, i nie tylko, tajemnice. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Włochy Podróże z Czwórką turystyka Kamil Jasieński Rzym Wenecja jedzenie