Światowy Dzień Chleba otwiera temat zdrowych wypieków Zdarza Wam się zjadać na śniadanie kawałek chleba? Dziś najczęściej przygotowuje się go z pszenicy, ale dawniej do chleba dodawano ziemniaki a nawet groch. Jaka jest historia chleba, kto go wymyślił i kiedy? Czym jest zakwas i co oznacza słowo płaskurka? Jak bardzo różnią się od naszego chleby jadane na świecie? Zobacz więcej na temat: wypieki kulinaria radio dla dzieci
Jak zachować świeżość pieczywa? Polscy naukowcy mają pomysł 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej postanowili pochwalić się swoim innowacyjnym pomysłem, który w przyszłości może pomóc dłużej utrzymywać świeżość pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKA jedzenie żywność pieczywo NAUKA badania Warszawa biotechnologia naukowcy
Karolina Smyk, autorka bloga "Smyk w kuchni": najgorsze, co można sobie zrobić, to jedzenie byle jak Trzymać się sztywno przepisu na wypieki czy eksperymentować ze składnikami? Czy własne pieczywo może być zdrowsze i smaczniejsze od tego, które możemy kupić w sklepie? O tym mówiła w studiu Czwórki Karolina Smyk, autorka kulinarnego bloga "Smyk w kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka Numer Raz Michał Witak gotowanie pieczenie chleba chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy kulinaria
Chleb. To z niego powstała sztuka kulinarna Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Monika Walecka opowiedziała nam, gdzie szukała inspiracji do tworzenia pieczywa. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria
Zamienniki mięsa, napoje, kosmetyki. Nieoczywiste wyroby z pieczywa - Nie musimy zjadać czerstwego chleba, możemy go przerobić na coś innego - przekonuje w Polskim Radiu 24 Katarzyna Młynarczyk, pomysłodawczyni i założycielka projektu Rebread. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność jedzenie pieczywo społeczeństwo Marta Hoppe
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Chleb jak za czasów dzieciństwa. "Zakwas szczęśliwy" - reportaż Jakuba Tarki Wśród wspomnień z dzieciństwa wiele osób wymienia zapach i smak chleba. Niegdyś Polska słynęła z dobrego pieczywa i małych lokalnych piekarni, do których można było trafić po zapachu. Niestety, przez ostatnie dziesięciolecia pracę wprawnych rąk zastąpiły maszyny, a mistrzów piekarnictwa – wielcy sieciowi producenci chleba. Lokalne piekarnie, by sprostać konkurencji i przetrwać, też mocno obniżyły standardy i jakość. Zobacz więcej na temat: reportaż Jakub Tarka pieczywo pieczenie chleba
Niezapomniany smak świeżego chleba z dzieciństwa. Reportaż "Zakwas szczęśliwy" Jakuba Tarki Wśród wspomnień z dzieciństwa wiele osób wymienia zapach i smak chleba. Niegdyś Polska słynęła z dobrego pieczywa i małych lokalnych piekarni, do których można było trafić po zapachu. Niestety, przez ostatnie dziesięciolecia pracę wprawnych rąk zastąpiły maszyny, a mistrzów piekarnictwa – wielcy sieciowi producenci chleba. Lokalne piekarnie, by sprostać konkurencji i przetrwać, też mocno obniżyły standardy i jakość. Zobacz więcej na temat: reportaż Jakub Tarka Trójka pieczywo pieczenie chleba pr poleca
Święconka. Tysiące lat tradycji w jednym koszyku W niewielu miejscach na świecie zachował się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, ale takiej święconki, jaką robią Polacy, nie ma nigdzie. Elementy tej tradycji poświadczone są już w średniowiecznych źródłach, a jej korzenie sięgają jeszcze dalej w przeszłość. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc święta tradycja HISTORIA historia Polski chrześcijaństwo katolicyzm judaizm Żydzi Jezus Chrystus religia jedzenie jajko wypieki Kościół
Świąteczne przygotowania. Rób je tak, by nie marnować jajek, chleba i sałatki jarzynowej Święta Wielkanocy to czas tradycji, obfitości, ale też - strat cennych zasobów, między innymi wody. Po kilku dniach świętowania do koszy na śmieci trafiają najczęściej: sałatka jarzynowa, chleb i jajka. Warto temu zapobiegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc Jaja w kuchni jedzenie ekologia ślad wodny żywność woda marnowanie żywności Kamil Jasieński
Najstarszy chleb na świecie. Niezwykłe odkrycie w Turcji Podczas wykopalisk archeologicznych w starożytnej osadzie Çatalhöyük w środkowej Turcji odnaleziono najstarszy chleb na świecie. Eksperci oceniają wiek bochenka na 8600 lat - podała we wtorek agencja Anatolia. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Turcja archeologia odkrycia i ciekawostki odkrycia archeologiczne prehistoria NAUKA
Jak upiec pyszny domowy chleb? Ekspert podpowiada Domowe wypiekanie chleba, szczególnie na wsi, było kiedyś jedną z podstawowych umiejętności. Teraz wszystkie wypieki można kupić, ale może zdrowiej i lepiej zabawić się w domowego piekarza? Jak przygotować zakwas? A może są przepisy, które pozwalają na pieczenie chleba w prostszy sposób? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb żytni chleb orkiszowy pieczywo pieczenie chleba gotowanie zdrowie dieta
Widmo głodu wisi nad Strefą Gazy. Ludzie stoją po chleb całymi dniami Zespół Sky News w Gazie sfilmował setki ludzi desperacko próbujących zdobyć chleb w jednej z niewielu piekarni działających w Rafah. Chleb stał się w Gazie cenny jak złoto - relacjonują dziennikarze stacji telewizyjnej. ONZ ostrzega, że Gazie grozi głód. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Azja Strefa Gazy żywność
Chleb i ryba - wieczerza wigilijna Chleb i ryba - te dwa zarówno praktycznie, jak symbolicznie podstawowe w naszej kulturze pokarmy, są również podstawą wieczerzy wigilijnej. Oczywiście niemal każde danie, które tego wieczoru pojawia się na stołach, ma jakieś dodatkowe, niekiedy magiczne znaczenie, ale te dwa są szczególne, ponieważ łączą sacrum i profanum tego święta. Zobacz więcej na temat: Wigilia Katarzyna Hagmajer-Kwiatek Dwójka ryba tradycja
Pomysł na chleb. Drugie życie pieczywa W Polsce marnuje się blisko dwa miliony ton rocznie pieczywa. Właściciele rzemieślniczej piekarni w Krakowie, z potrzeby ratowania pieczywa, wymyślili jak wykorzystać je ponownie. Dzięki ich pomysłom wraca ono do obiegu pod inną już postacią. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia zero waste Weronika Puszkar
Dzień Chleba. Od ziarenka do bochenka W Dniu Chleba (16.10) rozmawialiśmy ze słuchaczami o tym, w jaki sposób wypiekany jest chleb, jak uzyskuje się do niego ziarno i z niego mąkę. Przyjrzeliśmy się tym dawnym sposobom wypiekania chleba, ale także rodzajom chleba, który wypiekany jest w Polsce i na świecie. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: Poranek Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci pieczywo pieczenie chleba
Jak powstaje chleb? Chleb stanowi podstawę wielu dań i potraw na całym świecie, a jak on powstaje? Agnieszka Ciecierska wybrała się do Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych, żeby sprawdzić jak dawniej produkowano mąkę. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Chleb. Co warto wiedzieć o jego pieczeniu? Czego potrzeba do wypieku chleba? Na to pytanie odpowiada Arek Andrzejewski, znany jako Chlebodawca. Zobacz więcej na temat: Czwórka pieczenie chleba Martyna Matwiejuk