Dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie Jak alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia, dzieci w Polsce tyją szybciej od swoich kolegów ze Starego Kontynentu. Problem z nadmierną masą ciała dotyczy 10 proc. małych dzieci do trzech lat, 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22 proc. młodzieży do 15. roku życia. Zobacz więcej na temat: otyłość zdrowie dziecka zdrowie zdrowie i dieta kuchnia polska nowotwory nowotworowy cukrzyca narodowy fundusz zdrowia medycyna młodzież cukier cukierki słodkości nadwaga badania Światowa Organizacja Zdrowia WHO choroba
12 kwietnia to Dzień Czekolady. Słodko-gorzka historia 12 kwietnia to Dzień Czekolady. Lubimy ją jeść i pić, poprawia nam nastrój, a do tego, ze względu na dużą zawartość magnezu, dodaje nam zdrowia. Jaka jest historia czekolady i po czym możemy poznać, że wszyscy ci, dzięki którym możemy ją smakować, zostali uczciwie wynagrodzeni? Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan czekolada desery deser czekoladowy jedzenie Ameryka Południowa handel Majowie Aztekowie Krzysztof Kolumb
Cukier, emulgatory i olej palmowy. Jak skutecznie i poprawnie czytać etykiety? Każde opakowanie powinno zawierać te same informacje. W praktyce jednak mało kto ma ochotę i siłę, aby podjąć się lektury drobnego druku. Jak czytać etykiety i na co zwrócić uwagę analizując skład kupowanego produktu? Zobacz więcej na temat: zdrowe odżywianie jedzenie dieta Trójka społeczeństwo Tomasz Miara
Chęć na słodkości może być spowodowana niewyspaniem Najczęściej dotyczy to nastolatków. Zobacz więcej na temat: sen cukier młodzież
Czy cukier poprawia nastrój? Naukowcy twierdzą, że wręcz przeciwnie Według obiegowej opinii słodycze, a dokładnie zawarty w nich cukier sprawia, że odczuwamy przyjemność, myślimy sprawniej i pracujemy szybciej. Badania wspólnie przeprowadzone przez brytyjskich i niemieckich naukowców wykazały, że sięganie po cukier w celu poprawy samopoczucia może przynieść wręcz odwrotny skutek. W ciągu godziny od spożycia słodyczy spada koncentracja i wzrasta zmęczenie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA społeczeństwo dieta węglowodany cukierki jedzenie badania mózg humor
Kalendarz adwentowy i jego historia Kiedyś występowały jedynie w formie kolorowych, płaskich pudełek z dwudziestoma czteroma okienkami z mleczną czekoladką w środku. Dziś przybierają najróżniejsze formy. Kalendarz adwentowy, bo o nim mowa, można kupić zarówno w sklepie, jak i online. Można też wykonać go samodzielnie, przy okazji angażując całą rodzinę. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo Piotr Firan kalendarz Adwent Boże Narodzenie święta Martyna Masztalerz dzieci rodzice czekolada
Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? Zobacz więcej na temat: Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodkości jedzenie desery kuchnia kulinaria cukiernia społeczeństwo
O dziwnych słodyczach na świecie Czy wiecie, co to jest baklawa? O niej i o innych smakołykach opowiada Pascal Brodnicki. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Wyjątkowy "diament". Najmniejsza trufla na świecie sprzedana za gigantyczne pieniądze Rekordowo małą białą truflę sprzedano za wyjątkowo wysoką sumę podczas aukcji we włoskim regionie Marche - podały lokalne media. Okaz ten waży zaledwie 0,07 grama, a jego cena wyniosła 140 euro, czyli 2 miliony euro za kilogram. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Włochy
Honeycomb toffee - ciasteczka, które pobijają internet Głównym składnikiem tych ciastek o strukturze plastra miodu jest cukier. Ich szalona popularność w sieci wzrosła wraz z pojawieniem się serialu "Squid Game". Podpowiadamy, jak zrobić honeycomb toffee w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik
Blikle - moc dawnych, sprawdzonych przepisów... na biznes i na słodycze 152 lata temu, 11 września 1869 roku Antoni Kazimierz Blikle założył cukiernię w Warszawie, która stała się słynna na całą Polskę, a w Warszawie w wielu okresach wręcz kultowa. Zobacz więcej na temat: Warszawa cukiernia PRL
New York Cheescake. Sernik z kąpieli wodnej Klasyczny amerykański sernik tak naprawdę został przygotowany przez ludzi starożytnych cywilizacji: mieszkańców Hellady, starożytnego Rzymu, starożytnych Chin i Indii, a nawet starożytnej Rosji. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Pastéis de nata. Słodycz lata w Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Podpowiemy, jak przysmak Portugalczyków przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria gotowanie
Cookie dough, czyli ciasto na ciastka Zjedzenie cookie dough - wbrew ostrzeżeniom mam i babć - nie powoduje gorączki czy bólu brzucha. Jak samemu przygotować surową masę ciasteczkową? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Z kuchni włoskiej do Polski Tym razem w programie gościł duet niezwykły: on – Sycylijczyk, szef kuchni wychowany na tradycyjnym jedzeniu robionym przez babcię bez użycia robotów kuchennych, ona – Polka, specjalistka od chleba. Joanna Sienkiewicz i Andrea Scarantino! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia włoska Trójka Adriana Marczewska
Skąd wzięły się nazwy tłustoczwartkowych przysmaków? Jak się okazuje, słodycze tradycyjnie jadane w tłusty czwartek w różnych częściach Polski mają różne nazwy. Jakie jest pochodzenie i historia wypieków znanych powszechnie jako pączki i faworki? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański tłusty czwartek pączki jedzenie tradycja Piotr Żułnowski język polski Europa Środkowo-Wschodnia
Cukier - podstępny wróg zdrowej diety. Czym możemy go zastąpić? Czy cukier powinniśmy całkowicie wykluczyć z diety? Czy można w domu zrobić wypieki bezcukrowe? Jak słodycze pod każdą postacią wpływają na metabolizm u dzieci? O cukrze i jego wpływie na zdrowie i na zachowanie dzieci opowiedziała w "Czterech porach roku" dietetyk kliniczna Olimpia Przyjemska. Zobacz więcej na temat: cukier miód dzieci dieta zdrowie infografika Agnieszka Kunikowska