Polskie Radio
Section05

jedzenie

Rak jelita grubego. Odkrycie naukowców zmniejszy ryzyko zachorowania?

Nowotwór jelita grubego każdego roku zabija co najmniej 10 tys. Polaków. W dodatku liczba przypadków zachorowania nasila się wśród osób poniżej 50. roku życia. Światełkiem w tunelu może okazać się nowe odkrycie amerykańskich naukowców. Zauważyli oni, że dieta bogata w wapń może skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT NAUKA zdrowie medycyna dieta onkologia nowotwory choroby onkologiczne

Święto Polskiej Kluski. Śląskie czy leniwe - które lubimy bardziej?

Święto Polskiej Kluski to doskonała okazja, by zwrócić baczniejszą uwagę na potrawy, których wielu z nas nie docenia. Jak się okazuje, niesłusznie. - Kluski można robić z ziemniaków, z mąki, ale jest też wiele innych składników. Są regiony, w których kluski robi się np. z fasoli - zwraca uwagę Paulina Nawrocka-Olejniczak.
Zobacz więcej na temat:  Zobacz także Ula Kaczyńska nastrój kulinaria kluski śląskie

Co jedzą dzieci i o historii ich ulubionych smaków w "Strefie rodzica"

Ferie zimowe to idealny czas na odpoczynek i wspólne chwile z rodziną. W audycji "Strefa rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom w wydaniu prowadzonym przez duet "Tata nie ma siły" rozmawialiśmy o planach na ferie, o zimowych wyjazdach, ale także o jedzeniu, które odgrywa ważną rolę w życiu dzieci.
Zobacz więcej na temat:  Strefa Rodzica radio dla dzieci radio dla rodziców zdrowe odżywianie zdrowie dziecka dieta DAB+

Larwy w jedzeniu już od 10 lutego. Nowe przepisy w UE

W niektórych produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej możliwe będzie stosowanie proszku z suszonych całych larw mącznika młynarka. Podano też dokładnie, o jakie produkty chodzi. Rozporządzenie w tej sprawie opublikowano jeszcze w styczniu, a nowe przepisy obowiązywać będą od 10 lutego 2025 roku. To wiadomość ważna dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na taką dietę, a dla alergików wręcz kluczowa. 
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Unia Europejska owady produkcja żywność pieczywo chleb makaron ziemniaki zdrowie GOSPODARKA Komisja Europejska

Michał Wrzosek: efekty odchudzania zależą od kilku podstawowych rzeczy

- Dbanie o zdrowie fizyczne nie powinno zabijać naszego zdrowia psychicznego - mówi Michał Wrzosek, doktor dietetyki, tworzący w internecie treści o zdrowym odżywianiu. W rozmowie z Piotrem Galusem opowiedział o swojej książce "Nowe zdrowe życie" oraz o osiąganiu wymarzonej sylwetki i zyskaniu doskonałego samopoczucia w przyjemny i odpowiedzialny sposób.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Zobacz także zdrowie zdrowie i dieta odżywianie zdrowe odżywianie dieta dietetyk Michał Wrzosek Piotr Galus

Światowy Dzień Pizzy. Czy pizza jest niezdrowa?

 - Problem polega na tym, że nie kończymy na jednym kawałku, tylko zjadamy zdecydowanie za dużo takich produktów. Chodzi o to, żebyśmy jedli optymalnie, w odpowiedniej ilości. Znaczenie ma też wielkość porcji - mówi w Światowym Dniu Pizzy w "Sygnałach dnia" w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka prof. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Zobacz więcej na temat:  Zobacz także Daniel Wydrych fast food pizza kebab hamburger zapiekanki hot dog kulinaria kuchnia włoska

Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni

Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Zobacz także kulinaria kuchnia kuchnia polska Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek