Gdzie wolimy jeść: w domu czy na mieście, i co najchętniej? - Z badań wynika jednoznacznie, że Polki, Polacy lubią jeść w domach - powiedział Maciej Nowak, krytyk kulinarny. - Co ciekawe, polska gastronomia szuka przede wszystkim smaków zagranicznych, orientalnych, egzotycznych. Na tym zarabia. Jest taki podział: na mieście lubimy jeść frykasy z dalekich krajów, a nasze jedzenie, prywatne, domowe, jest zupełnie oddzielne - dodał. Zobacz więcej na temat: Krzysztof Grzybowski żywność dieta zdrowie
Uczulenie na cappuccino po południu i prostota w restauracjach. Wolińska-Riedi i Rzym od kuchni Magdalena Wolińska-Riedi w swojej najnowszej książce "Rzym od kuchni" przedstawia stolicę Włoch nie tylko od strony kulinarnej, ale i mniej turystycznej. W Czwórce opowiedziała m.in. o prawdziwym kulcie picia kawy oraz o tym, dlaczego cappuccino po 12 jest dla rzymian zbrodnią. Zobacz więcej na temat: Czwórka Rzym Magdalena Wolińska-Riedi Kamil Jasieński podróże Podróże z Czwórką Włochy
Kolejna mąka wycofana ze sklepów. GIS alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Chodzi o popularną mąkę, która została wycofana ze sklepów. Produkt może być szkodliwy dla zdrowia ze względu na skażenie groźną toksyną. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność zdrowie Główny Inspektor Sanitarny produkcja przemysłowa produkcja handel sklep sklepy społeczeństwo
Nie ma prądu, wody i jedzenia. Protesty na Kubie Mieszkańcy Kuby zmagają się z ogromnymi stratami po tym, jak przez kraj przeszedł potężny huragan Rafael. Znaczna część wyspy pozbawiona jest prądu. Ludzie protestują z powodu braku żywności i wody. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Kuba huragany prąd woda żywność protest komunizm Hawana Ameryka Ameryka Południowa Ameryka Łacińska
Światowe koncerny dostarczają gorszą żywność biedniejszym krajom Najnowszy raport organizacji Access to Nutrition Initiative ujawnia, że w krajach o niższych dochodach, koncerny oferują żywność o niższej wartości odżywczej, niż w państwach zamożniejszych. Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Matus Kuba Witkowski odżywianie nadwaga otyłość
Muchomor czerwony lekiem na całe zło? Internetowa moda groźna dla zdrowia Hasło "muchomor czerwony" bije rekordy popularności w Internecie: grzyb ma być panaceum na wszystkie choroby. Ale naukowcy zaprzeczają i ostrzegają przed jego jedzeniem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie NAUKA grzyby zatrucia grzybami zatrucie GIS Główny Inspektor Sanitarny Monika Suszek Bartosz Bielecki
NAUKA 1000 dni bez cukru to klucz do zdrowia. Tak twierdzą naukowcy To najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców. Na przykładzie danych z Wielkiej Brytanii, przebadali oni kilkadziesiąt tysięcy ludzi, by dowieść, jak duży wpływ na nasze zdrowie ma spożywanie cukru. Wnioski okazały się druzgocące. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT cukierki cukier słodycze słodkości dieta zdrowie naukowcy NAUKA żywność USA Wielka Brytania
Co jedli nasi przodkowie? "Dawna kuchnia polska była bogata, smakowita i aromatyczna" - My mamy takie wyobrażenie o polskiej kuchni, że to jest ziemniak i schabowy. Warzywa korzeniowe, kasze, kiszonki, ryby - to są rzeczy, z których nasi przodkowie potrafili zrobić wszystko. Dawna kuchnia polska była bogata, smakowita i aromatyczna - powiedziała w audycji "Folder ulubione" Maria Paszyńska, autorka kanału Smaki Historii. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska żywność
Dlaczego dzieci mają taką słabość do słodyczy? Jak ograniczyć cukier w dziecięcej diecie? - Słodycze to jest zawsze temat numer jeden na konsultacjach - przyznała w audycji "Cztery pory roku" Małgorzata Polowczyk, psychodietetyk dziecięcy. Jak mądrze podejść do tematu? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska żywność dieta słodycze cukier
Szukają testera. "Praca marzeń" czeka na chętnych Ta wiadomość z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Jedna z restauracji w Wiedniu szuka testera pizzy. Płaci za to sowite wynagrodzenie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT restauracja Austria Wiedeń Włochy kuchnia włoska pizza żywność praca
Nie tylko wuzetka. "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" - nowa wystawa w Muzeum Warszawy Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Muzeum Warszawy Anna Stempniak Warszawa kuchnia
Spróbuj aplikację Too Good To Go. Uratuj jedzenie i zaoszczędź pieniądze 16 października to Światowy Dzień Żywności. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia? Jak je ratować? Pomocna może być specjalna aplikacja. Zobacz więcej na temat: ekologia Polskie Radio Marta Hoppe
Jak zachować świeżość pieczywa? Polscy naukowcy mają pomysł 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej postanowili pochwalić się swoim innowacyjnym pomysłem, który w przyszłości może pomóc dłużej utrzymywać świeżość pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKA chleb żywność pieczywo NAUKA badania Warszawa biotechnologia naukowcy
GIS alarmuje. Uważaj na ten produkt Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek nowe ostrzeżenie. Komunikat dotyczy obecności glutenu w bezglutenowych płatkach owsianych. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją lub alergią może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS Główny Inspektor Sanitarny dieta żywność
"Tokito: 540 dni podróży kulinarnego indywidualisty". Film o tradycji przedmieść Tokio Podczas Warszawskiego Festiwalu Filmowego będzie miała miejsce premiera filmu "Tokito: 540 dni podróży kulinarnego indywidualisty". Twórcy filmu opowiedzieli w Dwójce o swoich motywacjach i zamiarach związanych z otwarciem restauracji na przedmieściach Tokio. Zobacz więcej na temat: Dwójka kino Japonia Yoshinori Ishi Jan Kanty Zienko FILM KULTURA
GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o popularny produkt z Lidla Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił ważny komunikat. To pilne ostrzeżenia w sprawie mąki żytniej, którą można kupić w sieci znanych dyskontów marki Lidl. Skażony produkt został natychmiast wycofany ze sprzedaży. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność zdrowie Główny Inspektor Sanitarny GIS lidl społeczeństwo
Czym jest żywność ultraprzetworzona i dlaczego powinniśmy jej unikać? Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną. Chodzi tu o żywność, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm po takim jedzeniu? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka żywność Chris van Tulleken
Ryby w kuchni starożytnego Rzymu W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Piotrem Klepaczem, który opowiedział o kiszeniu śledzi i przyrządzaniu garum - słonego sosu rybnego o wyrazistym smaku, uzyskiwanym ze sfermentowanych ryb, który był jednym z podstawowych składników wykwintnej kuchni starożytnego Rzymu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski