Polskie Radio
Section05

jedzenie

Gdzie wolimy jeść: w domu czy na mieście, i co najchętniej?

- Z badań wynika jednoznacznie, że Polki, Polacy lubią jeść w domach - powiedział Maciej Nowak, krytyk kulinarny. - Co ciekawe, polska gastronomia szuka przede wszystkim smaków zagranicznych, orientalnych, egzotycznych. Na tym zarabia. Jest taki podział: na mieście lubimy jeść frykasy z dalekich krajów, a nasze jedzenie, prywatne, domowe, jest zupełnie oddzielne - dodał.
Zobacz więcej na temat:  Krzysztof Grzybowski żywność dieta zdrowie

Uczulenie na cappuccino po południu i prostota w restauracjach. Wolińska-Riedi i Rzym od kuchni

Magdalena Wolińska-Riedi w swojej najnowszej książce "Rzym od kuchni" przedstawia stolicę Włoch nie tylko od strony kulinarnej, ale i mniej turystycznej. W Czwórce opowiedziała m.in. o prawdziwym kulcie picia kawy oraz o tym, dlaczego cappuccino po 12 jest dla rzymian zbrodnią. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Rzym Magdalena Wolińska-Riedi Kamil Jasieński podróże Podróże z Czwórką Włochy

Czym jest żywność ultraprzetworzona i dlaczego powinniśmy jej unikać?

Żywność wkroczyła w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną. Chodzi tu o żywność, która została zaprojektowana, wyprodukowana i zareklamowana tak, aby jak najbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm po takim jedzeniu?
Zobacz więcej na temat:  Sława Bieńczycka żywność Chris van Tulleken