Polskie Radio
Section05

kuchnia

Ludzie, zabytki czy przyroda. Co Polska powinna promować na świecie?

Włosi po raz pierwszy w swojej historii (15 kwietnia) obchodzili Dzień Made in Italy, którego celem jest podkreślenie znaczenia tradycji, dziedzictwa, rodzimej produkcji i jej promocja w świecie - od specjałów kuchni, przez modę, aż po różne gałęzie przemysłu. Gdyby podobne święto obchodzono w naszym kraju, to co "made in Poland" powinniśmy promować, czym mamy prawo chwalić się na świecie?
Zobacz więcej na temat:  turystyka Włochy zabytki dziedzictwo narodowe architektura Wieliczka regiony UNESCO Narodowy Instytut Dziedzictwa sztuka ludowa przyroda Roman Czejarek

"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków

Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. -  Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia wegetariańska rośliny jedzenie

Matteo Brunetti i kuchnia w polsko-włoskim domu

- Kiedyś mówiłem, że jestem bardziej Włochem niż Polakiem. Dziś mówię, że czuję się w 100 procentach Włochem i w 100 procentach Polakiem - przyznaje Matteo Brunetti, finalista 6. odsłony Masterchefa, który 6 lat temu na stałe związał się z Polską, a w mediach społecznościowych dzieli się wybornymi przepisami na włoskie dania. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska Włochy Matteo Brunetti gotowanie

Witold Szabłowski: "Rosja od kuchni". Jak władza karmi propagandą

Służyć propagandzie i funkcjonować jako fake news może nawet jedzenie. W "Rosji od kuchni" Witold Szabłowski opisuje 100 lat kulinarnej historii naszego wschodniego sąsiada. Kuchnia staje się dla niego pretekstem do opowieści o tym, jak Moskwa podbija różne kraje, używając do tego jedzenia, kucharzy, przepisów. - To nie jest książka prorosyjska - zastrzega autor. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Rosja Władimir Putin Witold Szabłowski dyktatura reżim gotowanie HISTORIA historia ZSRR kuchnia rosyjska