Cały świat je roślinnie. Nie trzeba weganizować potraw, choć można W wielu domach kuchnia wciąż opiera się na potrawach mięsnych. Tego mięsa jemy jednak za dużo. Dorota Jaworska udowadnia, że bez problemów w kuchniach całego świata odnajdziemy smaczne przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie wegetarianizm Dorota Jaworska kuchnie świata STYL ŻYCIA Indie Włochy Sycylia Australia
Fenomen programów i serwisów kulinarnych Gościem "Drogi przez mąkę" był Przemysław Bociąga. Z dziennikarzem porozmawialiśmy m.in. o fenomenie programów kulinarnych i serwisów internetowych poświęconych tej tematyce. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski internet
Food truck i festiwalowe odkrycie. Amadeusz Braksator poleca sprawdzone przepisy Amadeusz Braksator uwielbia dobrze jeść i gotować, o czym opowiada w mediach społecznościowych. Nam zdradził swoje ulubione przepisy, które nie dość, że są smaczne, to na dodatek zawsze się udają. Opowiedział także, czym pozytywnie zaskoczył go festiwalowy food truck. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnie świata Kamil Jasieński Amadeusz Braksator
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz
"Festiwal różowej zupy". W Wilnie święto chłodnika litewskiego Kolor różowy dominuje dziś w Wilnie. W mieście odbywa się bowiem "Festiwal różowej zupy" czyli chłodnika litewskiego. Jest to jedno z najważniejszych dań kuchni litewskiej. Litwini zupę tę nazywają "szaltibarszciai" czyli zimnym barszczem. Zobacz więcej na temat: Wilno Litwa chłodnik kulinaria gotowanie potrawy regionalne
Lokale gastronomiczne okiem Coocharza. Czy jest przepis na sukces w branży? Kuba Przeździecki, znany jako Coocharz, swoimi przepisami dzieli się w sieci. Gotuje w domu, ale ma też doświadczenie w branży gastronomicznej. W Czwórce zdradza, jak wybiera restauracje w nowym miejscu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Jakub Przeździecki gotowanie gastronomia
Polskie Radio 24 Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło" W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 KULTURA Monika Małkowska kulinaria HISTORIA
Herbata o poranku. Czy obudzi nas tak skutecznie jak kawa? Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy. Twierdzą, że pozwala im się obudzić. My sprawdzimy, czy kawę można zastąpić herbatą i czy skutek będzie taki sam. O bogatym świecie herbat opowiedzą Kamila i Łukasz Drężek, amatorzy herbaty znani jako Łyk Ciszy. Zobacz więcej na temat: Czwórka herbata dieta zdrowie
Ta pizza jest najlepsza w Polsce. Włosi wydali werdykt Włoski przewodnik kulinarny 50 Top Pizza opublikował ranking najlepszych pizzerii w Europie. Wśród nich znalazły się dwa polskie lokale. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo ranking pizza restauracja jedzenie Włochy kulinaria
Nowe technologie w kuchni. Jak zmieniają się nasze kulinarne przyzywczajenia? Mamy wielofunkcyjne urządzenia, inteligentne lodówki, a mimo to rzadziej gotujemy w domu. W Czwórce sprawdzamy, jak nowe technologie i nowe rozwiązania zmieniają nasze przyzwyczajenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan jedzenie nowe technologie
Za kulisami Sejmu Wielkiego i Konstytucji 3 maja. Gdzie mieszkali posłowie i jak byli ubrani? W audycji specjalnej wędrowaliśmy po miejscach, w których uchwalono Konstytucję 3 maja. Opowiedzieliśmy, jak wyglądały kiedyś, a jak prezentują się dziś. Gdzie mieszkali posłowie? Jak byli ubrani? Co jedli? Zobacz więcej na temat: konstytucja 3 maja historia Polski Stanisław August Poniatowski Hugo Kołłątaj Sejm czteroletni Ignacy Potocki rocznica szlachta Anna Stempniak
Ludzie, zabytki czy przyroda. Co Polska powinna promować na świecie? Włosi po raz pierwszy w swojej historii (15 kwietnia) obchodzili Dzień Made in Italy, którego celem jest podkreślenie znaczenia tradycji, dziedzictwa, rodzimej produkcji i jej promocja w świecie - od specjałów kuchni, przez modę, aż po różne gałęzie przemysłu. Gdyby podobne święto obchodzono w naszym kraju, to co "made in Poland" powinniśmy promować, czym mamy prawo chwalić się na świecie? Zobacz więcej na temat: turystyka Włochy zabytki dziedzictwo narodowe architektura Wieliczka regiony UNESCO Narodowy Instytut Dziedzictwa sztuka ludowa przyroda Roman Czejarek
Jeść zdrowo czy z grilla? To się nie wyklucza Długi weekend majowy i ładna pogoda, to "zestaw obowiązkowy", który gwarantuje oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Tylko czy grill musi oznaczać wyłącznie niezdrowe, tłuste i mocno przyprawione jedzenie? Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo majówka weekend długi weekend grill jedzenie
Eksplodujący karczoch. Warzywo wybuchło podczas krojenia Karczoch krojony przez mieszkankę północy Włoch eksplodował jej w rękach. Wybuch warzywa wytłumaczono reakcją chemiczną. Przestraszonej kobiecie na szczęście nic się nie stało. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Włochy warzywa
Smaczny las. Zbieraj bezpieczne zioła - te, które znasz Piotr Ciemny od lat zafascynowany jest skarbami lasu i ich kulinarnym wykorzystaniem - broni dobrego imienia chwastów, podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni, żeby zyskała nowy smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zioła las chwasty kulinaria jedzenie
"Twoja lista przebojów". Czego słucha Pascal Brodnicki? Gościem "Twojej listy przebojów" był Pascal Brodnicki - francusko-polski kucharz, osobowość telewizyjna, autor książek o tematyce kucharskiej. W audycji zaprezentował nie tylko swoje muzyczne wybory, ale opowiedział również o roli muzyki w kuchni. Zobacz więcej na temat: Robert Kamyk muzyka rozrywkowa Pascal Brodnicki kulinaria MUZYKA
Michał Teklak i jego kuchenne eksperymenty Orange chicken, sałatka z brukselki czy kurczak panierowany z Buldaku. Michał odtwarza viralowe dania, sprawdza przepisy blogerów kulinarnych, wykorzystuje gotowe dania z torebki, a z widzami wita się słowami "Cześć, serduszka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Michał Teklak przepisy kulinarne jedzenie Marta Hoppe media społecznościowe internet
"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. - Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia wegetariańska rośliny jedzenie