"Staroświeckim pączkiem można podbić oko" Tłusty czwartek – jako godne rozpoczęcie ostatniego tygodnia karnawału – jest dziś świętem słodkiego obżarstwa. Polacy jednoczą się w tym dniu, sięgając masowo i ignorując nadwyżkę kaloryczną, po pączki. Dobra to okazja, by przy tej konsumpcji sięgnąć po dawne polskie teksty z pączkami w tle. Zobacz więcej na temat: pączki tłusty czwartek literatura
Wszystko o kiełkach. Czy są zdrowe? Czy trzeba je myć? Jak przechowywać i z czym jeść? Można uprawiać je w słoiku, w woreczku, na sitku, ligninie, talerzu albo po prostu… kupić w sklepie. Jedno jest pewne - kiełki warto włączyć do naszej diety. - Możemy jeść kiełki większości warzyw i owoców - mówi w "Czterech porach roku" dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Zobacz także dieta zdrowie kiełki owoce warzywa witaminy
Czy dieta karniwora jest zdrowa? Propagują ją influencerzy Specjaliści wskazali, że oparta na jedzeniu mięsa dieta karniwora może prowadzić do poważnych, a zarazem bolesnych powikłań zdrowotnych. Zaniepokoiło ich ponadto, że jest ona propagowana przez celebrytów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie NAUKA dieta mięso
Rak jelita grubego. Odkrycie naukowców zmniejszy ryzyko zachorowania? Nowotwór jelita grubego każdego roku zabija co najmniej 10 tys. Polaków. W dodatku liczba przypadków zachorowania nasila się wśród osób poniżej 50. roku życia. Światełkiem w tunelu może okazać się nowe odkrycie amerykańskich naukowców. Zauważyli oni, że dieta bogata w wapń może skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT NAUKA zdrowie medycyna dieta onkologia nowotwory choroby onkologiczne
Święto Polskiej Kluski. Śląskie czy leniwe - które lubimy bardziej? Święto Polskiej Kluski to doskonała okazja, by zwrócić baczniejszą uwagę na potrawy, których wielu z nas nie docenia. Jak się okazuje, niesłusznie. - Kluski można robić z ziemniaków, z mąki, ale jest też wiele innych składników. Są regiony, w których kluski robi się np. z fasoli - zwraca uwagę Paulina Nawrocka-Olejniczak. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Ula Kaczyńska nastrój kulinaria kluski śląskie
Co jedzą dzieci i o historii ich ulubionych smaków w "Strefie rodzica" Ferie zimowe to idealny czas na odpoczynek i wspólne chwile z rodziną. W audycji "Strefa rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom w wydaniu prowadzonym przez duet "Tata nie ma siły" rozmawialiśmy o planach na ferie, o zimowych wyjazdach, ale także o jedzeniu, które odgrywa ważną rolę w życiu dzieci. Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica radio dla dzieci radio dla rodziców zdrowe odżywianie zdrowie dziecka dieta DAB+
"Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska". Wystawa w Muzeum Warszawy W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Zuzanną Różańską-Tutą i Leną Wicherkiewicz - kuratorkami wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska", którą można oglądać w Muzeum Warszawy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Warszawa
Larwy w jedzeniu już od 10 lutego. Nowe przepisy w UE W niektórych produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej możliwe będzie stosowanie proszku z suszonych całych larw mącznika młynarka. Podano też dokładnie, o jakie produkty chodzi. Rozporządzenie w tej sprawie opublikowano jeszcze w styczniu, a nowe przepisy obowiązywać będą od 10 lutego 2025 roku. To wiadomość ważna dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na taką dietę, a dla alergików wręcz kluczowa. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Unia Europejska owady produkcja żywność pieczywo chleb makaron ziemniaki zdrowie GOSPODARKA Komisja Europejska
Jak idealnie ugotować jajko? Naukowiec rozwikłał zagadkę Prof. Ernesto Di Maio, naukowiec z Uniwersytetu w Neapolu, opracował nowatorską metodę gotowanego jajka. Może ona przerazić osoby, które poświęcają na to tradycyjne sześć minut. Trwa bowiem ponad pół godziny. Naukowiec jednak przekonuje, że dla walorów odżywczych i smakowych - warto poświęcić swój czas. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT gotowanie kuchnia kulinaria NAUKA
Co najchętniej zamawiali podróżni w pociągach? Królują pierogi Na pierwszym miejscu pierogi. Potem jajecznica, kotlet schabowy i żurek. To najczęściej zamawiali podróżni w wagonach restauracyjnych Wars w 2024 roku. Zobacz więcej na temat: PKP Intercity pociągi podróże kolej transport GOSPODARKA POLSKA
Michał Wrzosek: efekty odchudzania zależą od kilku podstawowych rzeczy - Dbanie o zdrowie fizyczne nie powinno zabijać naszego zdrowia psychicznego - mówi Michał Wrzosek, doktor dietetyki, tworzący w internecie treści o zdrowym odżywianiu. W rozmowie z Piotrem Galusem opowiedział o swojej książce "Nowe zdrowe życie" oraz o osiąganiu wymarzonej sylwetki i zyskaniu doskonałego samopoczucia w przyjemny i odpowiedzialny sposób. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także zdrowie zdrowie i dieta odżywianie zdrowe odżywianie dieta dietetyk Michał Wrzosek Piotr Galus
Choroba otyłości. Jak dobierać słowa, aby nie ranić? - Są słowa, które budują i te, które rujnują. Każdy pacjent z otyłością boryka się ze społecznym odrzuceniem, które zaczyna się już w dzieciństwie - mówiła w Polskim Radiu 24 Adrianna Sobol psycholożka. Zobacz więcej na temat: PolskieRadio 24 otyłość nadwaga Artur Wolski dzieci psychologia
Freeganizm, czyli antykonsumpcyjny styl życia - Pracownicy sklepów mają do nas zaufanie i dość często wstawiają dla nas żywność w ten sposób, abyśmy mogli z niej skorzystać - mówiła w Polskim Radiu 24 freeganka Magdalena Piotrowska. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Marta Hoppe ekologia ochrona przyrody żywność
Czerwone mięso a demencja. Naukowcy pokazują dane Osoby spożywające dużo przetworzonego czerwonego mięsa są bardziej narażone na rozwój demencji. Wyniki badań nad dietą zawierającą czerwone mięso pokazują jego związek z szybszym pogarszaniem się zdolności poznawczych. Uważać trzeba na takie przetworzone produkty jak kiełbasa, bekon, czy salami. Zobacz więcej na temat: zdrowie społeczeństwo NAUKA medycyna lekarz ŚWIAT dieta mięso badania
Pizza hawajska za 500 zł. Ta cena to nie pomyłka Najdroższa pizza z ananasem kosztuje 100 funtów (ponad 500 zł) i można ją zjeść w restauracji Lupa Pizza w Norwich w Wielkiej Brytanii. Dlaczego tyle kosztuje? - Nienawidzę ananasa na pizzy - stwierdził współwłaściciel lokalu Francis Woolf. Tak wysoką ceną chce zniechęcić klientów. Zobacz więcej na temat: pizza kulinaria kuchnia włoska fast food Włochy Wielka Brytania Europa ŚWIAT
Światowy Dzień Pizzy. Czy pizza jest niezdrowa? - Problem polega na tym, że nie kończymy na jednym kawałku, tylko zjadamy zdecydowanie za dużo takich produktów. Chodzi o to, żebyśmy jedli optymalnie, w odpowiedniej ilości. Znaczenie ma też wielkość porcji - mówi w Światowym Dniu Pizzy w "Sygnałach dnia" w Programie 1 Polskiego Radia dietetyczka prof. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Daniel Wydrych fast food pizza kebab hamburger zapiekanki hot dog kulinaria kuchnia włoska
Wiemy, którą pizzę kochają Polacy. To ją wybierają najczęściej Margherita podbiła serca Polaków w 2024 roku. Była najczęściej wybieranym rodzajem pizzy -wynika z danych aplikacji PanParagon. Tuż za nią uplasowała się popularna capricciosa. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo kulinaria pizza ranking kuchnia włoska
Ula Sołtan-Zadroga: wolę pokazywać wege opcje, niż promować jedzenie mięsa Autorka profilu "Zaraz się najem" często wychodzi z domu i jada na mieście, ale ze swoimi obserwującymi dzieli się też autorskimi przepisami np. na kluski śląskie z pistacjami i gorgonzolą albo zupę orzechowo-sezamową. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński obiad gotowanie dieta wegetarianizm STYL ŻYCIA kuchnie świata Zobacz także