Polskie Radio
Section05

jedzenie

E-dodatki do żywności. Które "E" na etykiecie są szkodliwe dla zdrowia?

W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od produktów spożywczych, umiejętność czytania i rozumienia etykiet stała się ważnym elementem świadomego robienia zakupów. Dzięki temu możemy unikać produktów bogatych w sztuczne dodatki, które mogą nam zaszkodzić. E-dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku, koloru, konsystencji czy trwałości. Oznaczenie "E" pochodzi od słowa "Europa". Każda substancja po literce "E" ma przypisany swój numer. Czy wszystkie "E" są szkodliwe? Nie. Niektóre są naturalne i nieszkodliwe, jak np. E300 (witamina C), ale są także syntetyczne i kontrowersyjne jak np. E621 (glutaminian sodu). 
Zobacz więcej na temat:  żywność chemia Roman Czejarek etykieta Unia Europejska

Kino wchodzi do kuchni. Poznaj najbardziej smakowite filmy

Lubimy jeść. Coraz bardziej. I jesteśmy ciekawi nowych smaków, nowych pomysłów. Ta ciekawość przenika do kina, gdzie pojawiają się kolejne "kuchenne" filmy, do telewizji, w której programy kulinarne biją rekordy oglądalności i do sieci, czego wyrazem jest lawinowo rosnąca liczba kulinarnych postów, blogów i vlogów. Polecamy najlepsze, naszym zdaniem, filmy z kuchnią i jedzeniem w roli głównej. 
Zobacz więcej na temat:  KULTURA FILM kinematografia kuchnia

Mięso z probówki w sklepach? Brytyjczycy zmienią przepisy

Mięso, nabiał czy cukier hodowane w laboratorium do spożycia przez ludzi mogą trafić do sprzedaży w Wielkiej Brytanii wcześniej niż oczekiwano, bo już w ciągu dwóch lat. Nad nowymi przepisami pracuje Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy z firmami z branży spożywczej. W Polsce również produkuje się taką żywność, ale na razie w niewielkiej skali.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Wielka Brytania NAUKA mięso nowe technologie Europa

Wszystko o kiełkach. Czy są zdrowe? Czy trzeba je myć? Jak przechowywać i z czym jeść?

Można uprawiać je w słoiku, w woreczku, na sitku, ligninie, talerzu albo po prostu… kupić w sklepie. Jedno jest pewne - kiełki warto włączyć do naszej diety. - Możemy jeść kiełki większości warzyw i owoców - mówi w "Czterech porach roku" dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska.
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska Zobacz także dieta zdrowie kiełki owoce warzywa witaminy

Rak jelita grubego. Odkrycie naukowców zmniejszy ryzyko zachorowania?

Nowotwór jelita grubego każdego roku zabija co najmniej 10 tys. Polaków. W dodatku liczba przypadków zachorowania nasila się wśród osób poniżej 50. roku życia. Światełkiem w tunelu może okazać się nowe odkrycie amerykańskich naukowców. Zauważyli oni, że dieta bogata w wapń może skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT NAUKA zdrowie medycyna dieta onkologia nowotwory choroby onkologiczne

Święto Polskiej Kluski. Śląskie czy leniwe - które lubimy bardziej?

Święto Polskiej Kluski to doskonała okazja, by zwrócić baczniejszą uwagę na potrawy, których wielu z nas nie docenia. Jak się okazuje, niesłusznie. - Kluski można robić z ziemniaków, z mąki, ale jest też wiele innych składników. Są regiony, w których kluski robi się np. z fasoli - zwraca uwagę Paulina Nawrocka-Olejniczak.
Zobacz więcej na temat:  Zobacz także Ula Kaczyńska nastrój kulinaria kluski śląskie

Co jedzą dzieci i o historii ich ulubionych smaków w "Strefie rodzica"

Ferie zimowe to idealny czas na odpoczynek i wspólne chwile z rodziną. W audycji "Strefa rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom w wydaniu prowadzonym przez duet "Tata nie ma siły" rozmawialiśmy o planach na ferie, o zimowych wyjazdach, ale także o jedzeniu, które odgrywa ważną rolę w życiu dzieci.
Zobacz więcej na temat:  Strefa Rodzica radio dla dzieci radio dla rodziców zdrowe odżywianie zdrowie dziecka dieta DAB+