E-dodatki do żywności. Które "E" na etykiecie są szkodliwe dla zdrowia? W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od produktów spożywczych, umiejętność czytania i rozumienia etykiet stała się ważnym elementem świadomego robienia zakupów. Dzięki temu możemy unikać produktów bogatych w sztuczne dodatki, które mogą nam zaszkodzić. E-dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku, koloru, konsystencji czy trwałości. Oznaczenie "E" pochodzi od słowa "Europa". Każda substancja po literce "E" ma przypisany swój numer. Czy wszystkie "E" są szkodliwe? Nie. Niektóre są naturalne i nieszkodliwe, jak np. E300 (witamina C), ale są także syntetyczne i kontrowersyjne jak np. E621 (glutaminian sodu). Zobacz więcej na temat: żywność chemia Roman Czejarek etykieta Unia Europejska
Poznać stolicę od kuchni: ostatnie dni wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" Interesuje Cię, co i na czym jadali mieszkańcy Warszawy w dawnych wiekach? A może sam chcesz przyrządzić jakieś danie według starych przepisów? Jeszcze tydzień, do 17 kwietnia, w Muzeum Warszawy trwa wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska". Zobacz więcej na temat: KULTURA Muzeum Warszawy kuchnia historia Polski wystawa Trójka
Kino wchodzi do kuchni. Poznaj najbardziej smakowite filmy Lubimy jeść. Coraz bardziej. I jesteśmy ciekawi nowych smaków, nowych pomysłów. Ta ciekawość przenika do kina, gdzie pojawiają się kolejne "kuchenne" filmy, do telewizji, w której programy kulinarne biją rekordy oglądalności i do sieci, czego wyrazem jest lawinowo rosnąca liczba kulinarnych postów, blogów i vlogów. Polecamy najlepsze, naszym zdaniem, filmy z kuchnią i jedzeniem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: KULTURA FILM kinematografia kuchnia
Jesteś tym, co jesz, czyli odpowiednia dieta może polepszyć nasze samopoczucie Mówi się, ze jelita to jest nasz "drugi mózg". To tam np. produkowane jest 90 procent serotoniny, neuroprzekaźnika wpływającego na nasz nastrój. Czy to oznacza, że dobre jedzenie wystarczy, byśmy się lepiej czuli i mieli dobry nastrój? Zobacz więcej na temat: dieta STYL ŻYCIA zdrowie zdrowe odżywianie mikrobiota serotonina Katarzyna Błażejewska-Stuhr Aneta Awtoniuk Trójka Zobacz także
"Tu Myśliwiecka 3/5/7": co każdy człowiek o kluskach wiedzieć powinien? Leniwe, śląskie, a może w stylu azjatyckim? Prosty posiłek i "comfort food" w jednym, do tego odmieniany przez zmieniające się trendy i szerokości geograficzne. Kluski były jednym z tematów audycji "Tu Myśliwiecka 3/5/7". Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Nogaś kulinaria kluski śląskie Zobacz także
Wiosna porą na grzybobranie? Oto jakich gatunków szukać Choć marzec zwykle nie jest miesiącem kojarzonym z grzybobraniem, tegoroczne warunki atmosferyczne sprawiły, że grzybiarze ruszyli do lasów. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo grzyby środowisko grzybobranie natura wiosna kuchnia kulinaria
Papryka z Lidla czy Biedronki? Znamy wyniki testów Fundacja Pro-Test regularnie zleca testy warzyw i owoców, które trafiają na półki w polskich sklepach i dyskontach, pod kątem pozostałości pestycydów. Tym razem eksperci wzięli pod lupę czerwoną paprykę z Lidla i Biedronki. Która wypadła gorzej? Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność warzywa zdrowie papryka sklep sklepy biedronka lidl handel zanieczyszczenie ciekawostki biotechnologia biologia
Dziecko poparzyło się kurczakiem. McDonald's słono zapłacił Philana Holmes wraz z rodziną otrzymała 800 tys. dolarów odszkodowania od sieci McDonald's za to, że jej córka poparzyła się kawałkiem kurczaka. Matka dziewczynki wyraziła zadowolenie z wyroku oraz nadzieję, że popularna sieć fast food wprowadzi oznaczenia na pudełkach, że jedzenie może być bardzo gorące. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT USA sąd odszkodowanie fast food McDonald's
Joanna Dudek: owsianki i pasztety to trudni bohaterowie fotografii kulinarnej Gotowanie było pierwszą pasją Joanny Dudek, później dołączyła do tego fotografia kulinarna, a ich połączenie to jej blog foodlajf.pl. Czwórkowa gościni w kuchni eksperymentuje, chętnie też sięga po wiralowe przepisy i nie boi się fotografować nawet niezbyt fotogenicznych dań. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński fotografia kuchnia gotowanie STYL ŻYCIA Zobacz także
To jedzą polscy żołnierze. Pokazali... zupę parówkową Do mediów społecznościowych trafiły zdjęcia posiłków, które spożywają polscy żołnierze. W jadłospisie znalazła się między innymi zupa parówkowa. Internauci nie kryją oburzenia. "Wygląda jak pomyje. Kiedyś takie zlewki to się świniom dawało" - napisał jeden z nich. Zobacz więcej na temat: Wojsko Polskie żołnierze zupy społeczeństwo POLSKA
Mięso z probówki w sklepach? Brytyjczycy zmienią przepisy Mięso, nabiał czy cukier hodowane w laboratorium do spożycia przez ludzi mogą trafić do sprzedaży w Wielkiej Brytanii wcześniej niż oczekiwano, bo już w ciągu dwóch lat. Nad nowymi przepisami pracuje Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy z firmami z branży spożywczej. W Polsce również produkuje się taką żywność, ale na razie w niewielkiej skali. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Wielka Brytania NAUKA mięso nowe technologie Europa
Znowu zbadali masło. Naukowcy z USA nie mają dobrych wieści Wyższe spożycie masła wiąże się z częstszymi zachorowaniami na poważne choroby, a nawet ze zwiększoną śmiertelnością, podczas gdy wyższe spożycie olejów roślinnych - z niższą śmiertelnością – informuje pismo "JAMA Internal Medicine". Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie masło NAUKA dieta
"Staroświeckim pączkiem można podbić oko" Tłusty czwartek – jako godne rozpoczęcie ostatniego tygodnia karnawału – jest dziś świętem słodkiego obżarstwa. Polacy jednoczą się w tym dniu, sięgając masowo i ignorując nadwyżkę kaloryczną, po pączki. Dobra to okazja, by przy tej konsumpcji sięgnąć po dawne polskie teksty z pączkami w tle. Zobacz więcej na temat: pączki tłusty czwartek literatura
Wszystko o kiełkach. Czy są zdrowe? Czy trzeba je myć? Jak przechowywać i z czym jeść? Można uprawiać je w słoiku, w woreczku, na sitku, ligninie, talerzu albo po prostu… kupić w sklepie. Jedno jest pewne - kiełki warto włączyć do naszej diety. - Możemy jeść kiełki większości warzyw i owoców - mówi w "Czterech porach roku" dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Zobacz także dieta zdrowie kiełki owoce warzywa witaminy
Czy dieta karniwora jest zdrowa? Propagują ją influencerzy Specjaliści wskazali, że oparta na jedzeniu mięsa dieta karniwora może prowadzić do poważnych, a zarazem bolesnych powikłań zdrowotnych. Zaniepokoiło ich ponadto, że jest ona propagowana przez celebrytów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT zdrowie NAUKA dieta mięso
Rak jelita grubego. Odkrycie naukowców zmniejszy ryzyko zachorowania? Nowotwór jelita grubego każdego roku zabija co najmniej 10 tys. Polaków. W dodatku liczba przypadków zachorowania nasila się wśród osób poniżej 50. roku życia. Światełkiem w tunelu może okazać się nowe odkrycie amerykańskich naukowców. Zauważyli oni, że dieta bogata w wapń może skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT NAUKA zdrowie medycyna dieta onkologia nowotwory choroby onkologiczne
Święto Polskiej Kluski. Śląskie czy leniwe - które lubimy bardziej? Święto Polskiej Kluski to doskonała okazja, by zwrócić baczniejszą uwagę na potrawy, których wielu z nas nie docenia. Jak się okazuje, niesłusznie. - Kluski można robić z ziemniaków, z mąki, ale jest też wiele innych składników. Są regiony, w których kluski robi się np. z fasoli - zwraca uwagę Paulina Nawrocka-Olejniczak. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Ula Kaczyńska nastrój kulinaria kluski śląskie
Co jedzą dzieci i o historii ich ulubionych smaków w "Strefie rodzica" Ferie zimowe to idealny czas na odpoczynek i wspólne chwile z rodziną. W audycji "Strefa rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom w wydaniu prowadzonym przez duet "Tata nie ma siły" rozmawialiśmy o planach na ferie, o zimowych wyjazdach, ale także o jedzeniu, które odgrywa ważną rolę w życiu dzieci. Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica radio dla dzieci radio dla rodziców zdrowe odżywianie zdrowie dziecka dieta DAB+