Nietypowe łączenia smaków - lody o smaku cebularza, czekoladki z mięsem renifera Lody waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe - to już klasyka. Pietruszkowe czy mango też już nie są nowością. Natomiast lody o smaku...cebularza, to z pewnością zaskoczenie. Podobnie jak czekoladki z mięsem łosia czy renifera. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Grzędowski Aleksandra Dobieszewska smak kuchnia
Zupki wycofane ze sprzedaży. "Ekstremalnie ostre" Dania wycofała z rynku kilka pikantnych produktów z makaronem ramen. Duńska Agencja ds. Weterynarii i Żywności oceniła, że zawarta w nich kapsaicyna, pochodząca z papryk chili, może zatruć konsumentów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Dania zdrowie korea Korea Południowa handel jedzenie
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz
Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta jedzenie gotowanie przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska kuchnia chińska Kamil Jasieński
"Festiwal różowej zupy". W Wilnie święto chłodnika litewskiego Kolor różowy dominuje dziś w Wilnie. W mieście odbywa się bowiem "Festiwal różowej zupy" czyli chłodnika litewskiego. Jest to jedno z najważniejszych dań kuchni litewskiej. Litwini zupę tę nazywają "szaltibarszciai" czyli zimnym barszczem. Zobacz więcej na temat: Wilno Litwa chłodnik kuchnia gotowanie potrawy regionalne
Polskie Radio 24 Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło" W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 KULTURA Monika Małkowska kuchnia HISTORIA
Flaki po warszawsku, chleb ilustrowany. Co Polacy jadali w dwudziestoleciu międzywojennym? Dwudziestolecie międzywojenne w Polsce to okres pełen sprzeczności i kontrastów. Nie inaczej rzecz ma się w odniesieniu do gastronomii tej epoki. Funkcjonowały wówczas zarówno luksusowe restauracje, jak i podrzędne bary. Osobną kwestią pozostaje sytuacja materialna warstw najuboższych. Tam luksusem często był zwykły chleb. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Kalinowski Dwudziestolecie międzywojenne historia Polski kuchnia polska
Ta pizza jest najlepsza w Polsce. Włosi wydali werdykt Włoski przewodnik kulinarny 50 Top Pizza opublikował ranking najlepszych pizzerii w Europie. Wśród nich znalazły się dwa polskie lokale. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo ranking pizza restauracja jedzenie kuchnia Włochy
Polacy "potrafią w pizzę". Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie Dwie polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie. Restauracja Zielona Górka z Pabianic zdobyła tytuł najlepszej pizzerii w Polsce. Wyróżniona została także warszawska restauracja Ciao a Tutti. Zobacz więcej na temat: pizza kuchnia włoska gotowanie
Smażone grzechy Neapolu. Bartek Kieżun wyznaje, czego nie warto odpuścić Bartek Kieżun powraca z nowym cyklem wydawniczym. Tym razem "łakomym okiem" spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii. - Neapol stoi przede wszystkim pizzą, a tuż obok jest jedzenie smażone - mówi w Czwórce. - Będąc w Neapolu, trzeba się nauczyć dwóch słów: pizzeria i friggitoria - to miejsce, gdzie smażą wszystko, co da się usmażyć, i robią to świetnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Włochy kuchnia włoska Neapol Bartek Kieżun
Jakie jabłka o tej porze roku sprawdzą się najlepiej w przepisie na szarlotkę? 13 maja to Międzynarodowy Dzień Szarlotki. Te kruche i pyszne ciasto cieszy się popularnością nie tylko w Polsce. Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Zobacz więcej na temat: szarlotka ciasta wypieki społeczeństwo tradycja jabłecznik owoce Klaudia Wasiek Jan Pachlowski
Vienio z przepisami na szparagi i na rap [WIDEO] O jedzeniu może mówić godzinami, bo wywołuje emocje, tak jak i muzyka. Jak przygotować szparagi, co jeść na wiosnę i gdzie najlepiej smakuje tapas - opowiada Vienio - raper i pasjonat gotowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie przepisy kulinarne grill hobby Vienio Kamil Jasieński hip-hop rap
"Jedyne takie miejsce" prosto z "serca Europy", czyli Bruksela od kulis Obchodzimy 20. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji Roman Czejarek zaprosił na specjalne wydanie audycji "Jedyne takie miejsce" - prosto z Brukseli. Jak wygląda to miasto od kulis? Czekoladki, piwo, piłka nożna, rowery, koronki, Papa Smerf oraz Marks i Engels w pubie pod łabędziem. Zobacz więcej na temat: Bruksela Roman Czejarek Unia Europejska Belgia Beata Płomecka Europa kuchnia europejska społeczeństwo turystyka
Polskie szlaki kulinarne. Których dań warto spróbować podczas majówki? Szlaki kulinarne to jedna z propozycji dla osób poszukujących niebanalnej formy spędzenia czasu podczas majówki. Śląskie Smaki, Dolina Karpia, Mazowiecka Micha Szlachecka, czy Smaki Podhala to tylko kilka z całego szeregu możliwości. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Polska Organizacja Turystyczna majówka Śląsk podkarpackie opolskie
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka gotowanie jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Jedzenie w wydaniu historycznym. Jak powstały najpopularniejsze potrawy? Z wykształcenia jest historykiem sztuki i kultury średniowiecza. Z zawodu natomiast jest redaktorem; tworzy reportaże historyczne i wywiady oraz książki dotyczące kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi również audycję o związkach jedzenia z literaturą. Teraz z kolei Łukasz Modelski, bo o nim mowa, wydał książkę "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". A w "Zagadkowej niedzieli" opowiedział, jak powstały popularne potrawy. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Stoparczyk Łukasz Modelski gotowanie pizza kanapki
Smaczny las. Zbieraj bezpieczne zioła - te, które znasz Piotr Ciemny od lat zafascynowany jest skarbami lasu i ich kulinarnym wykorzystaniem - broni dobrego imienia chwastów, podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni, żeby zyskała nowy smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zioła las chwasty kuchnia jedzenie
"Twoja lista przebojów". Czego słucha Pascal Brodnicki? Gościem "Twojej listy przebojów" był Pascal Brodnicki - francusko-polski kucharz, osobowość telewizyjna, autor książek o tematyce kucharskiej. W audycji zaprezentował nie tylko swoje muzyczne wybory, ale opowiedział również o roli muzyki w kuchni. Zobacz więcej na temat: Robert Kamyk muzyka rozrywkowa Pascal Brodnicki kuchnia MUZYKA