Polskie Radio
Section05

kulinaria

Gdzie tkwi sekret bryndzy podhalańskiej? "Lato z Radiem" w Ochotnicy Górnej

Maciej Walecki we wtorkowe przedpołudnie odwiedził Ochotnicę Górną. Tu spróbował bryndzy podhalańskiej, która w roku 2007 wpisana została do rejestru "Chroniona nazwa pochodzenia". Po degustacji reporter "Lata z Radiem" poznał również zwyczaje pasterskie. 
Zobacz więcej na temat:  Maciej Walecki Roman Czejarek Chroniona Nazwa Pochodzenia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Gorce Lato z Radiem 2024 Lato z Radiem

Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej

- Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz

Polskie Radio 24 Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło"

W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury".
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 KULTURA Monika Małkowska kuchnia HISTORIA

Flaki po warszawsku, chleb ilustrowany. Co Polacy jadali w dwudziestoleciu międzywojennym?

Dwudziestolecie międzywojenne w Polsce to okres pełen sprzeczności i kontrastów. Nie inaczej rzecz ma się w odniesieniu do gastronomii tej epoki. Funkcjonowały wówczas zarówno luksusowe restauracje, jak i podrzędne bary. Osobną kwestią pozostaje sytuacja materialna warstw najuboższych. Tam luksusem często był zwykły chleb. 
Zobacz więcej na temat:  Grzegorz Kalinowski Dwudziestolecie międzywojenne historia Polski kuchnia polska

Smażone grzechy Neapolu. Bartek Kieżun wyznaje, czego nie warto odpuścić

Bartek Kieżun powraca z nowym cyklem wydawniczym. Tym razem "łakomym okiem" spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii. - Neapol stoi przede wszystkim pizzą, a tuż obok jest jedzenie smażone - mówi w Czwórce. - Będąc w Neapolu, trzeba się nauczyć dwóch słów: pizzeria i friggitoria - to miejsce, gdzie smażą wszystko, co da się usmażyć, i robią to świetnie.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka podróże Włochy kuchnia włoska Neapol Bartek Kieżun

"Jedyne takie miejsce" prosto z "serca Europy", czyli Bruksela od kulis

Obchodzimy 20. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji Roman Czejarek zaprosił na specjalne wydanie audycji "Jedyne takie miejsce" - prosto z Brukseli. Jak wygląda to miasto od kulis? Czekoladki, piwo, piłka nożna, rowery, koronki, Papa Smerf oraz Marks i Engels w pubie pod łabędziem. 
Zobacz więcej na temat:  Bruksela Roman Czejarek Unia Europejska Belgia Beata Płomecka Europa kuchnia europejska społeczeństwo turystyka