Gotuj z wiedźminem. Przepisy znajdziesz w "Księdze kulinarnej" Zupa elfio-cebulowa, placki korzenne na miodzie, tatar z katoblefasa, pieczone jabłko - przepisy rodem z książek Andrzeja Sapkowskiego trafiły do książki "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska", której autorkami są Anita Sarna i Karolina Krupecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Wiedźmin Andrzej Sapkowski przepisy kulinarne Kamil Jasieński
"Tradycje kulinarne Polski". Rodzima kuchnia w historycznym ujęciu Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka nagradzanych publikacji kulinarnych, w swojej najnowszej książce przybliża rodzimą tradycję kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia gastronomia książki kulinaria
Tomasz Prange-Barczyński na kulinarnych szlakach Europy "Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy" - taki tytuł nosi najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarza i znawcy win. Autor był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: przewodnik jedzenie kulinaria Łukasz Modelski Dwójka KSIĄŻKA Tomasz Prange-Barczyński
Warmia i Mazury. Kulinarne podróże przez wszystkie pory roku W audycji m.in. tematem będą Warmia i Mazury. W kulinarną podróż - przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu zabierze nas Ewa Michalska - szefowa kuchni i autorka książki "Dzikie historie. Kuchnia". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Warmia Mazury jedzenie przepisy kulinarne Koszykówka
Kulinaria w social mediach, NFT i moda w Czwórce W audycji m.in. poznamy tajniki gotowania, zajrzymy do świata tokenów NFT, a także porozmawiamy o modzie i młodych projektantach. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria moda konkurs
Kulinarna wyprawa do Danii. Słodkości, kanapki i inne pyszności Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Dania kulinaria kuchnia kanapki słodkości tradycja
Marcin Wojtasik przez Japonię szlakiem ramenu Gościem audycji był Marcin Wojtasik - antropolog, socjolog i restaurator, który opowiadał o swojej kulinarnej podróży przez Japonię, którą przemierzał wiedziony zapachem ramenu. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Japonia kulinaria kuchnia japońska Azja książki podróże podróże zagraniczne
Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania - Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia Korea Południowa gotowanie Mateusz Kulik
Kuchnia Jerozolimy - miasta wielu kultur Gościem niedzielnej audycji Łukasza Modelskiego był Bartek Kieżun, z którym autor rozmawiał o książce "Jerozolima do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Jerozolima Bliski Wschód kulinaria tradycja potrawy Dwójka Łukasz Modelski
Średniowieczna kuchnia dworska - wyrazista i zaskakująca Ostre przyprawy, mieszanie smaków, mocne przetwarzanie składników, a przede wszystkim rozmaite próby urozmaicania potraw postnych. Tak w skrócie można byłoby opisać średniowieczną kuchnię dworską. Zobacz więcej na temat: kulinaria średniowiecze gotowanie historia Polski Dwójka Łukasz Modelski
Kuchnia lwowska - kulinarna podróż po Galicji Zapraszamy na rozmowę o książce "Kuchnia lwowska. Kulinarna podróż przez Galicję" z jej autorką - Marianną Dushar. Zobacz więcej na temat: Lwów kuchnia kulinaria Galicja Łukasz Modelski KULTURA Dwójka
Stara Trta - najstarsza winorośl na świecie Maribor znajduje się w regionie Podravje w Słowenii. To własnie w tym mieście rośnie najstarsza winorośl na świecie – Stara Trta. Zobacz więcej na temat: Winnica Słowenia Łukasz Modelski Dwójka kulinaria kuchnia
"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów" Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona"… Zobacz więcej na temat: magazyn wakacyjny kulinaria Warszawa HISTORIA
Paprykarz szczeciński - co o nim wiemy? Paprykarz szczeciński skończył 56 lat. Jaka jest historia jego powstania? Czy jego skład ulegał zmianie? Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" była Małgorzata Wolff - organizatorka urodzin potrawy. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka kulinaria papryka Szczecin
Wiele hałasu o humus. Przepisy Samar Khanafe Kuchnia Bliskiego Wschodu jest obfita, różnorodna, wielopokoleniowa i karmi domowników przede wszystkim warzywami. Jej smaki opisuje Samar Khanafe. W książce "Dukkah, kumin i włoszczyzna. Wegetariańska kuchnia bliskowschodnia" znajdziemy 133 przypisy na orientalne dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria gotowanie kuchnia Bliski Wschód Mateusz Kulik
Przepisy na jesienne dania. Poleca Gaweł Czajka - Moje przepisy kulinarne to świeże spojrzenie na kuchnię. Nie są skomplikowane, ale potrafią zaskoczyć. I na Instagramie, i w restauracji chcę dawać ludziom poczucie szczęśliwego brzucha - mówi Gaweł Czajka, w sieci znany jako @gawe_l. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria przepisy kulinarne gotowanie jedzenie Instagram Kamil Jasieński
Ciasta bez pieczenia. Jak je zrobić? Ania Lekka przekonuje, że aby zrobić pyszne ciasto nie zawsze trzeba mieć piekarnik. Nie zawsze też trzeba się trzymać ściśle receptur. - Kochani testujemy w kuchni - mówi w Czwórce. - To jest świetne miejsce po to, żeby eksperymentować. Zobacz więcej na temat: Kamil Jasieński ciasta kulinaria Czwórka
Hania Beza i przepis na idealną bezę. "To ciasto potrafi strzelić focha" - Beza jest jak kobieta. Na pierwszy rzut oka piękna i silna, a od wewnątrz delikatna i wrażliwa. Raz na jakiś czas potrafi też "strzelić focha" - mówi Hania Beza - instagramerka i producentka bez. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie ciasta Kamil Jasieński Instagram