Słodki, słony, kwaśny, gorzki... Jakie smaki rozróżniamy? Odpowiedź na pytanie "ile mamy smaków?" wcale nie jest taka prosta i oczywista, jak się nam wydaje. Jak powiedział w audycji "Eureka" Michał Rolecki, dziennikarz naukowy oko.press, na pewno większość z nas kojarzy z podręczników rysunek z zaznaczonymi na języku lokalizacjami receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazuje się jednak, że jest ich więcej. Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak smak NAUKA zdrowie jedzenie kuchnia
Karol Wedel i "bardzo przyjemne wyroby". Tak powstało królestwo czekolady Karol Wedel chciał po prostu zarobić na ludzkiej skłonności do czekolady, tymczasem stworzył coś więcej, niż tylko wytwórnię słodyczy. – Bajkowy czar Wedla to rzecz, którą potajemnie odczuwam do dziś – mówił Jarosław Iwaszkiewicz w Polskim Radiu w 1959 roku. Zobacz więcej na temat: historia Polski HISTORIA słodycze czekolada Warszawa cukiernia cukierki
Tradycyjny pączek - to ten z nadzieniem z róży - Pączek składa się z ciasta, nadzienia i polewy albo posypki. Każdy z tych elementów jest bardzo istotny - mówi Piotr Ogiński, kucharz. - Tradycyjny pączek to ten z nadzieniem z róży - podkreśla gość audycji "Pierwsze słyszę". Zobacz więcej na temat: Czwórka pączki Kamil Jasieński tłusty czwartek najlepsze pączki słodycze ranking pączków przepis na pączki kulinaria Piotr Ogiński Kocham Gotować
Przepis na tłusty czwartek. Ranking pączków - Kiedy myślę o pączku idealnym, wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Musi być chrupiący, delikatnie polukrowany i mieć odpowiednią ilość nadzienia - mówi Tomek Czajkowski, twórca kulinarny i autor bloga "Magiczny składnik". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA tradycja ciastka słodycze pączki kulinaria przepisy kulinarne Kamil Jasieński tłusty czwartek przepis na pączki najlepsze pączki ranking pączków
Kulinarna wyprawa do Danii. Słodkości, kanapki i inne pyszności Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Dania kulinaria kuchnia kanapki tradycja
Słodkie frykasy na szybko - jak przygotować je w parę minut? Masz ochotę na coś słodkiego, a może znajomi wpadną za chwilę z wizytą. Pomysłów na szybkie słodkości nie brakuje na blogu i w książce Kasi Gintrowskiej. - Naprawdę bardzo szybko można zrobić coś pysznego - przekonuje blogerka w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria przepisy kulinarne Piotr Firan ciasta
Prosta, smaczna, uwielbiana na całym świecie. Międzynarodowy Dzień Szarlotki! Przepis jest prosty i ma dwa podstawowe składniki: ciasto oraz jabłka. Szczegóły (rodzaj ciasta, stopień kwaskowatości jabłek) jest kwestią absolutnie indywidualną. A efektem jest oczywiście szarlotka, w Polsce zwana także jabłecznikiem. 13 maja to Międzynarodowy Dzień Szarlotki. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia ciasta jabłecznik Jan Pachlowski Piotr Łodej Trójka
Gofry i muffinki - jak przygotować te słodkie przekąski? W tym tygodniu swoje święto obchodzą gofry i muffinki. Te słodkie przysmaki, które spożywamy z różnymi dodatkami, można łatwo przygotować z pomocą rodziców. Jak wygląda ich przygotowanie? Tego dowiedzieliśmy się w "Jedynce Dzieciom". Zobacz więcej na temat: dzieci gofry muffinki wypieki
Dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie Jak alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia, dzieci w Polsce tyją szybciej od swoich kolegów ze Starego Kontynentu. Problem z nadmierną masą ciała dotyczy 10 proc. małych dzieci do trzech lat, 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22 proc. młodzieży do 15. roku życia. Zobacz więcej na temat: otyłość zdrowie dziecka zdrowie zdrowie i dieta kuchnia polska nowotwory nowotworowy cukrzyca narodowy fundusz zdrowia medycyna młodzież cukier cukierki słodycze nadwaga badania Światowa Organizacja Zdrowia WHO choroba
Pączek z marmoladą. "W Tłusty Czwartek staje się symbolem polskości" Mogą być z lukrem lub cukrem pudrem, posypane kruszoną czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Najważniejsze żeby były na stole w Tłusty Czwartek, co poza granicami Polski wcale nie jest takie oczywiste. O ile Włosi mają tradycje karnawałowych wypieków, to już w Meksyku nie ma takiego zwyczaju. Jednak tam gdzie są Polacy, tam również zawędrował polski pączek z marmoladą lub wspomnienie o nim. - W Tłusty Czwartek pączek staje się symbolem polskości - przyznaje Sabina Poulsen, Polka z Wysp Owczych. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek karnawał pączki faworki Rzym Bolonia Włochy Wyspy Owcze Meksyk tradycja smak Małgorzata Frydrych
Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? Zobacz więcej na temat: Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodycze jedzenie desery kuchnia kulinaria cukiernia społeczeństwo
Hot Chocolate Bombs podbija internet. W czym tkwi sekret czekoladowych bomb? - Hot Chocolate Bombs to nic innego jak mieszanka czekolady, kakao oraz pianek marshmallows - mówi twórca internetowy Gosia Smaczyńska. Zobacz więcej na temat: Czwórka deser czekoladowy przepisy kulinarne Szymon Jaworski Mateusz Kulik
Czw. 7.00-10.00. Dziś bardzo tłusty "Poranek" Tłusty czwartek, w wersji na słodko, istnieje dopiero od XVI wieku. Dawniej, Rzymianie obchodzili raz w roku tzw. tłusty dzień, w którym jadło się szczególnie mięsa, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. W ten sposób świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ale to nie koniec "tłustej kariery" pączka, bo po słoninie, mięsie czy boczku, kucharze przez wiele lat, "pakowali" mu do środka: orzeszki, migdały i inne łakocie, a na specjalne zamówienie, nawet pierścionki zaręczynowe! Zobacz więcej na temat: dziecko faworki POLSKIE RADIO DZIECIOM Poranek Polskiego Radia Dzieciom RadioDzieciom
Pańska skórka i szczypki. Cmentarne przysmaki - Przysmakiem krakowskim jest trupi miodek. Można go zakupić przy cmentarzach w Krakowie i sąsiednich miejscowościach, a jest to mocno skarmelizowany cukier z aromatami i drobno mielonymi orzechami arachidowymi - opowiadał Szymon Gatlik, z którym rozmawialiśmy o smakołykach, jakie możemy znaleźć w dniu Wszystkich Świętych przy polskich cmentarzach. Zobacz więcej na temat: jedzenie Wszystkich Świętych słodycze Dwójka Łukasz Modelski
Świąteczne słodycze - zanim po nie sięgniesz sprawdź skład Jaki skład mają świąteczne żelki? Co szkodliwego jest w ciastkach z marcepanem i co kryje się w czekoladkach z kalendarzy adwentowych? Czy warto sięgać po świąteczne słodycze? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz NAUKA słodycze święta zdrowe odżywianie Boże Narodzenie 2018
Cukier - jak pozbyć się słodkiego uzależnienia? Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają tak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe jedzenie słodycze cukier zdrowie zdrowe odżywianie dieta
Jak osłodzić życie, czyli co zamiast cukru? – Słodycze są bardzo uzależniające, jak alkohol, papierosy czy narkotyki. Do tego niszczą zdrowie – tłumaczy Grażyna Dobroń. Czym zastąpić szkodliwe smakołyki? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Grażyna Dobroń słodycze
"Czekolada dla każdego, dla młodszego i starszego" - W czekoladzie mamy sporo żelaza i magnezu, ale przede wszystkim, gdy ją jemy czy pijemy, w naszych głowach wytwarzają się endorfiny, hormony szczęścia - mówił Janusz Profus, maestro czekolady, który odwiedził nasze studio. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek słodycze czekolada STYL ŻYCIA